Evo šta da uradite da zaustavite negativne misli!

0

Postoje samo dvije stvari koje zaista možete kontrolisati – vaše misli i vaše ponašanje. Niko drugi ne može izabrati bilo šta od pomenutog umjesto vas. Ali, ponekad, nametljive misli o neželjenim događajima mogu preplaviti vaš um i vi možete imati osjećaj kao da vaše misli kontrolišu vas.

Bilo da riječ o događaju koji se desio u prošlosti ili ste zabrinuti oko nekog budućeg događaja, negativno razmišljanje lišava vas trenutnog blagostanja i, tokom vremena, može dovesti do ozbiljnih problema kao što su anksioznost i depresija.

Zašto razmišljamo o negativnim stvarima?

  • Ponekad pokušavamo da smislimo rješenje problema
  • Ponekad očekujemo da će nešto krenuti naopako i pokušavamo da izbjegnemo negativan ishod
  • Ponekad je to samo loša navika.

Problem sa negativnim načinom razmišljanja je što ste najčešće fokusirani na stvari koje će krenuti po zlu umjesto da generišete solucije za rješavanje situacije kako bi stvari izveli na pravi kolosijek.

Zaustavljanje misli, međutim, nije nešto u čemu smo veoma dobri. Ipak, sljedeća tri načina mogu vam pomoći da vratite kontrolu nad svojim mislima.

Uključite se u aktivnosti na drugačijoj emocionalnoj frekvenciji


Osjećaj prati misli pa negativno razmišljanje stvara i negativne emocije. Zbog zabrinutosti osjećate se uznemireno. Međutim, psiholozi ističu da ponašanje može promijeniti emocije. Ako radite nešto, a za šta znate da vam obično pomaže da se osjećate bolje (primjera radi: trčanje, razgovor sa prijateljicom, čitanje knjige, uživanje u omiljenoj seriji i slično), vi možete podići svoju emotivnu frekvenciju.

Kada ste bolje raspoloženi tada možete i jasnije razmišljati te imati drugačiji pogled na situaciju.

Zapišite sve razloge zašto se ono čega se bojite neće dogoditi


Većina stvari oko kojih brinemo nikad se ne desi. To je zato što većinu vremena postoji mnoštvo valjanih razloga zašto se ono zbog čega brinemo neće desiti. Međutim, aktivne misli o tome šta bi moglo krenuti po zlu sprečavaju nas da stvorimo perspektivu o tome kako takve misli zapravo nisu realne.

Potreban je svjestan napor da bi se zaustavio takav tok misli i da se razmisli o razlozima zašto se vaš strah neće obistiniti.

Zapišite zašto ćete se, čak i da se desi najgori scenario, osjećati dobro


Često mislimo, kada bi se nešto loše dogodilo, da bi to imalo poguban uticaj: ne bismo mogli preživjeti ili bismo zauvijek bili nesrećni. Istina je da se teške, neželjene stvari dešavaju svakodnevno i da ih ljudi preživljavaju, a u nekim situacijama postaju i bolje osobe usljed tih stvari koje su se dogodile.

Naš mozak prilično je prilagodljiv našim relativnim okolnostima. Umjesto da se fokusirate na to zašto nećete biti dobro, mislite na svoju snagu. Sjetite se teških stvari koje ste već prevazišli u životu i zašto ste dovoljno snalažljivi da se izborite sa drugim izazovima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info