Možda te se plaše, jer si iskrena i snažna, jer ih tjeraš da skinu maske

0

Možda te se plaše, jer si previše iskrena u doba kada ljude privlači slatkorječivost, privlače ih oni koji manipulišu svojim rečenicama i oni koji znaju kako učiniti da laž bude privlačnija od istine. Možda je tvoja istina gorka onima koji ne žele okusiti original – onima koji samo žele šlag sa torte.

Možda ih plašiš, jer tačno znaš šta želiš i znaš šta ne želiš, a svi su drugi izgubljeni u pokušaju da isto to otkriju. Možda su toliko izgubljeni u svojoj nesigurnosti da odbacuju svakoga ko je siguran u sebe ili su se možda samo navikli na ljude koji su nesigurni i koji sada ne razumiju ko su.

Možda te se boje, jer ne želiš učestvovati u njihovim igrama, u kojima su svi toliko opsjednuti pobjedama da je gubitnik svako onaj ko ne igra. Možda si okružena ljudima koji su toliki stručnjaci u igranju igara da uopšte ne znaju kako je na suprotnoj strani i ne žele ponovno biti početnici.

Možda te se plaše, jer im govoriš ono što ne žele čuti i jer su navikli da im se serviraju laži. Možda žele vjerovati u bilo koju sliku koja je stvorena za njih i ne žele vidjeti ko su oni zaista. Možda su im tvoje riječi toliko nepoznate da ih jednostavno ne razumiju ili im ne vjeruju.


Možda ih plašiš, jer obraćaš pažnju. Ne zaboravljaš šta su rekli dok su bili ljuti ili dok su bili ranjivi, obraćaš pažnju na njihove oči i govor tijela, obraćaš pažnju na ton njihovog glasa i gestikulaciju. Možda nisu navikli da ih vide ili čuju i tvoja im pažnja predstavlja nelagodu, jer to znači da moraju skinuti maske.

Možda te se boje, jer znaš da ih je strah, a ti ipak još nisi oprezna. Možda si neoprezna sa svojim srcem i osjećanjima i oni ne znaju kako se nositi s njima, oni ne znaju kako se nositi s bilo čim što narušava njihovu sigurnost, koja narušava njihovu rutinu ili realnost. Možda tvoje srce kuca brže od njih i ne mogu s tobom držati korak.

Možda te se plaše, jer ih ne trebaš. Jer znaju da možeš preživjeti bez njih, jer znaju da ih nećeš čekati, jer znaju da ćeš se zauzeti za sebe, jer znaju da nećeš dozvoliti da budeš samo još jedan broj na njihovoj listi.

Možda ih plašiš, jer cijeniš samu sebe, jer si dovoljno snažna da odeš i jer si dovoljno pametna da znaš koliko vrijediš. Možda su se toliko navikli biti na pijedestalu da ne znaju biti nigdje drugo.

Bez obzira na razlog, nastavi ih plašiti. Nastavi ih plašiti svojom iskrenošću, snagom, svojom dobrotom, svojom ljubavlju, razumijevanjem, svojim riječima, svojim očima, svojom prisutnošću i svojom sposobnošću da ih pročitaš. Čitaj ih i dalje, sve dok ne pronađeš nekoga ko je jednako hrabar kao i ti i ko se neće tako lako uplašiti, nekoga ko je jednako “strašan” kao i ti.

Izvor: Zdrava i sretna

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info