5 najčešćih tipova raka od kojih žene obolijevaju!

0

Svake godine, skoro milion i po žena širom svijeta čuje te zastrašujuće riječi: “Vi imate rak”. Međutim, nije sve izgubljeno. Iako prilično velik broj žena oboli usljed genetskih predispozicija, istraživanja pokazuju da skoro dvije trećine smrtnih slučajeva od raka mogu se spriječiti.

U prevodu: postoji mnogo toga što možete kontrolisati, ali ako znate protiv čega se borite. Istraživanja pokazuju da su sljedećih pet najčešći tipovi raka od kojih žene obolijevaju.

Rak debelog crijeva


Ovaj tip raka pogađa približno isti broj i žena i muškaraca na godišnjem nivou. Dobra vijest je da ga je skoro u potpunosti moguće spriječiti. Zaštiti se možete ukoliko idete na redovne preglede.

Sadašnji “zlatni standard” je kolonoskopija, nakon što uđete u pedesete godine života pa onda svakih sljedećih deset godina. Osim toga, kolonoskopija ne dijagnostikuje samo rak debelog crijeva već omogućava i otkrivanje polipa prije nego što oni postanu kancerogeni.

Rak štitne žlijezde


Šanse za dijagnostikovnje raka štitne žlijezde više su nego dvostruke u posljednjih dvadeset godina. Ali, nema mjesta panici: zdravstveni stručnjaci kažu da ne smatraju kako se broj slučajeva povećava već da, jednostavno, dolazi do otkrića slučajnih slučajeva prilikom magnetne rezonance i CT-a glave iz drugih razloga, kao što je provjeravanje periodičnih migrena i bola u vratu. Isto tako, iako je učestalost pojave raširenija, stopa smrtnih slučajeva od ovog tipa raka ostala je nepromijenjena.

Kada je riječ o zaštiti, nemojte “trčati” za liječenjem. Šta to znači? Ukoliko doktor otkrije mali čvor, potrebno je da se stanje prvo prati, a da se ne ide odmah na operaciju. Ukoliko do operacije ipak dođe, jedna od opcija je i uklanjanje polovine štitne žlijezde. U tim slučajevima možda neće biti ni potrebno uzimanje zamjenskog hormona štitne žlijezde. Ukoliko dođe do situacije da vas doktor “nagovara” na uklanjanje cijele štitne žlijede, iako je čvor manji od jednog centimetra, zatražite mišljenje drugog doktora. Operacija je rizična (može doći do oštećenja glasnih žica) te zahtijeva uzimanje hormona do kraja života.

Rak tijela materice


Ovaj tip raka, koji se naziva i rak materice, pretežno utiče na žene u postmenopauzi (u prosjeku, ovaj tip raka javlja se poslije šezdesete godine života). Nažalost, za sada ne postoje pregledi koji bi otkrili ovaj tip raka u njegovoj ranoj fazi.

Ono što se pokazalo kao dobra prevencija jeste održavanje zdrave tjelesne težine. Rak tijela materice duplo češće se javlja kod žena sa prekomjernom tjelesnom težinom, a tri puta češće kod gojaznih žena. Masne ćelije luče estrogen što zauzvrat može aktivirati kancerogene promjene.

Rak pluća


Slučajevi raka pluća kod žena porasli su za šokantnih 98% u posljednje četiri decenije. Još šokantnije, više od polovine slučajeva dešava se kod žena koje nisu pušači.

Iako i dalje misterija, određene teorije pojašnjavaju kako su pluća žena osjetljivija na pasivno pušenje i da estrogen, najvjerovatnije, podstiče razvoj kancerogenih ćelija. Najbolji način zaštite jeste prestanak pušenja (ukoliko ste pušač), ali i izbjegavanje zadimljenih prostorija (pasivno pušenje može povećati rizik od razvoja raka pluća za 30%).

Rak dojke


Jedna od osam žena dobije rak dojke u nekom periodu svog života. Ipak, dobra je vijest da, ako se otkrije u ranim fazama, rak dojke ima petogodišnju stopu preživljavanja od gotovo 100%. Kada je riječ o zaštiti, redovni mamografi od ključnog su značaja (posavjetujte se sa doktorom kada je najbolje vrijeme da počnete sa pregledom).

Najčešće se sugeriše da žene, nakon što napune 45 godina života, idu na pregled jednom godišnje. U međuvremenu, obratite pažnju na svoje životne navike. Višak kilograma, nedostatak fizičke aktivnosti i masna ishrana (posebno hrana koja je zasićena mastima životinjskog porijekla) povećavaju rizik od raka dojke. Budite umjereni i sa alkoholom: redovno konzumiranje alkohola povezano je sa rakom dojke, a istraživanja pokazuju da što više pijete to je i veći rizik.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info