PORIJEKLO I ZNAČENJE IMENA: Imena koja počinju slovom A

0

Abdulah

Abdulah je ime arapskog porijekla i znači: Božji rob, sluga. Otac poslanika Muhameda zvao se Abdullah. Ime je veoma popularno u cijelom islamskom svijetu. Iz imena je izvedeno i ime Avdo.

Ada

Izvodi porijeklo iz starohebrejskog “ada”, u značenju “ukrašena”. Od ovog imena izvedeno je kod nas ime Adica. Ime može biti germanskog porijekla, izvedeno od “adel”, što znači “iz plemenite loze”. Ime može biti afričkog porijekla, a onda je Ada naziv za najstariju kćerku. U Bibliji je Ada žena Ezavova.

Adela

“Adel” na njemačkom jeziku znači “plemićkog roda”. Osobe sa ovim imenom su uzvišene, uzdržane i pune samokontrole.

Adi

Na našem podneblju je ime, zapravo, hipokoristika (ime od milja, nadimak) od Adnan ili Adil. Međutim, ovo ime se koristi na hebrejskom, a zastupljeno je i u njemačkom govornom području, a na hebrejskom ima značenje ”dragulj” ili ”ornament”.

Adin

Varijanta imena Edin te tako ima i isto značenje, izvedeno od arapskog “dīn”, što znači: vjera.

Adis

Adis ima tri porijekla i dva značenja. 1. Kod nas je nastalo od imena Adisa, koje je afričko, nigerijsko, muško ime i potiče iz jedne velike i rasprostranjene afričke etničke zajednice imenom Joruba, čiji pripadnici govore svojim Joruba jezikom na kojem je značenje ovog imena: onaj koji je čist. 2. Nastalo je od imena glavnog grada Etiopije, koji se zove Adis Abeba. 3. Nastalo je od arapskog glagola, “adise” u značenju “biti jak i izdržljiv”.

Admir

Značenje imena Admir se može tumačiti na više načina. Po jednima, ime Admir je modifikovano od arapskog “amīr” i u ovom slučaju bi ime imalo značenje: “zapovjednik, onaj koji određuje i naređuje”. Takođe, po nekim tumačenjima ime Admir potiče iz grčkog i znači “mir u Hadu (podzemlju)” u grčkoj mitologiji. Ako je ime izvedeno iz latinskog,  onda Admir znači “diviti se, čuditi se”.

Adnan

Ime Adnan je izvedeno od arapskog “Adnān” i često ime kod muslimana zbog spoznaje da je to ime praoca Arapa, sina Ismailova i unuka Ibrahimova. On se zajedno sa svojim potomcima nastanio u sjevernom dijelu Arapskog poluostrva u drevnim vremenima.

Ahmed

Značenje imena Ahmed na arapskom je: mnogo hvaljen, stalno zahvalan Bogu. Jedno od poslanikovih imena je Ahmed. Ime je izvedeno prvobitno od korijena “ḥamida” što znači “hvaliti”, “slaviti” i od istog korijena potiču i imena : Ahmad, Hamid, Muhamed,Mahmud. Iz imena Ahmed modifikovano je ime Ahmet.

Aida

Ime Aida vodi porijeklo iz arapskog jezika i ima značenje: posjetilac, gost. Osobe sa ovim imenom se svuda osjećaju kao kod kuće, ne vezuju se pretjerano za stvari i prostor, odlikuje ih sloboda duha i avanturizam.

Aiša/Ajša

Značenje ovog imena na arapskom jeziku je “živa i zdrava”, “ona koja dobro i udobno živi”. Ajša ili Aiša je bila jedna od žena poslanika Muhameda.

Ajdin

Značenje muškog imena Ajdin na turskom jeziku je: svijetao, jasan.

Ajla

Ime Ajla turskog je porijekla i ima značenje: obasjana mjesečinom. Takođe, postoje tumačenja po kojima je ime izvedeno iz “aleje”, što znači “visokog položaja”.

Ajnur

Ime arapskog porijekla. Značenje imena je: mjesečev sjaj.

Alan, Alen

Ime Alan došlo je u srednjem vijeku sa Normanima u Englesku. Značenje nije sigurno. Možda je nastalo od keltskog “al” što znači “mala stijena”. Po nekim teorijama ime znači “iz plemena Alana”. Ime je u obliku “Alan” poznato u Engleskoj, SAD, Kanadi, ali i u istočnoevropskim zemljama. Kod nas se češće koristi forma Alen te, po nekim pretpostavkama, modifikovano je od Alem (arapski “alam” ima značenje “znak”) ili je skraćeni oblik imena Alendar (modifikovano od Alemdar). Iz ovog imena izvedena su i ženska imena Alana i Alena.

Aleksandar

Ime potiče od grčkog imena Aleksandros. Značenje ovog imena je “zaštitnik ljudi”. Od ovog imena su izvedena imena: Aleksandra, Aljoša, Aca, Aco, Ksandra, Laca, Laco, Leko, Leksa, Sanda, Sandra, Sandro, Sanja, Sanjin, Sanjica, Saša, Saška, Caja, Caka i Caca. Osobe sa ovim imenom imaju izoštren osjećaj za pravdu i borci su protiv nepravde.

Aleksej

Varijanta imena Aleksandar. Ime potiče od grčkog imena Aleksandros sa značenjem “zaštitnik ljudi” (alexo = zaštita + andros = muževan, muškarac, čovjek). Ime je čuvenog makedoskog vojskovođe i vladara Aleksandra Velikog (356-323 p.n.e.), utemenitelja grada Aleksandrije na obali Egipta, čuvenog zbog kolosalnog svetionika i najveće biblioteke tadašnje epohe i ime je prvenstveno zahvaljujući njemu dostiglo veliku popularnost. Do sada je osam papa nosilo ime Aleksandar. Ime je u raznim varijantama i njegovim izvedenicama rasprostranjeno širom svijeta, kako kod hrišćana tako i kod muslimana (tursko Iskender ili Al Iskandar kod Arapa). Na našem podneblju od ovog imena su izvedena imena: Aleksa, Aca, Aco, Ksandra, Laca, Laco, Leko, Leksa, Sanda, Sandra, Sandro, Sanja, Sanjin, Sanjica, Saša, Saška, Caja, Caka i Caca.

Alija

Alija je muško, ali i žensko, ime arapskog porijekla. Značenje imena je visok, prvorazredan, izvrstan, odličan, plemenit. Izvedeno od arapskog “Alī” što znači: uzvišen, onaj iznad koga nije ništa, ali i “onaj koji je blag prema supruzi”. Iz ovog imena izvedena su imena: Ali, Alije, Alka, Alja, Aganlija, Aljuš Alečko, Alaga, Alalya, Alije i Aliya.

Alina

Ime ima više značenja, zavisno od porijekla. Može biti varijanta imena Adelina. Škotskog porijekla znači “lijepa”, francuskog porijekla znači “skromna”, a jermenskog porijekla znači “koja donosi svjetlo”.

Alisa

Postoji nekoliko tumačenja o porijeklu ovog imena. Pretpostavlja se da potiče iz latinskog “Eli(s)a”, u značenju “Pirova kiša”. Takođe, postoji mogućnost i da je nastalo iz francuskog “eglise” što znači “crkva”. Tokom istorije, ovom imenu je pripisivano i značenje “istina, vjernost, plemenitost”. Engleska verzija ovog imena je Alice.

Alma

Ime Alma ima više značenja. Na turskom jeziku znači: jabuka. Na španskom: duša. Na hebrejskom “Almáh” znači “mlada žena”. Na latinskom (almus) znači “plodna”.

Almir

Ime je arapskog porijekla. Značenje imena je zapovjednik, princ, vladar. Ime je modifikovano od Emir. Iz imena je modifikovano i žensko ime Almira.

Amar

Amar ili Ammar na indijskom jeziku ima značenje: “dugoživotni”. Na arapskom ime ima više značenja, zavisno od toga na koji način je pisano i izgovarano: arapski “ammār” ima značenje: pobožan. Arapski “amar” ima značenje: vjera. Ili, arapski “amār” ima značenje: znak. Za one koji žive u inostranstvu ili imaju namjeru, napomena da na švedskom ammar znači “dojenje”.

Amila

Ime Amila na arapskom jeziku znači: radnica, činovnica. Postoji još jedno tumačenje po kojem arapski “āmil” ima značenje: pun nade. Ime je izvedeno od muškog imena Amil.

Amna

Ime Amna je arapskog porijekla i znači “sigurnost”.

Amel

Ime Amel arapskog je porijekla i ima značenje: posao, rad, trud. Postoji još jedno tumačenje po kojem je ime izvedeno od arapskog “āmal” sa značenjem: “želja”, “nada”, “cilj”. Iz ovog imena izvedena su ženska imena Amela i Amelija.

Ana, Anja

Anja je varijacija naširoko rasprostranjenog imena Ana. Potiče iz starohebrejskog jezika, od riječi “hanna”, koja označava milost i zahvalnost. Osobe sa ovim imenom su blage prirode, ljubazne, skromne, društvene, uvijek rado viđene i nerijetko pobožne. Još neka imena izvedena iz ovog korijena su: Aneta, Anita, Anica, Anka, Ankica

Anamarija

Složenica od Ana i Marija. Dupla forma imena izvedena od ‘Ana’ i ‘María’. Maria je latinska forma hebrejskog imena “Mirjam”. Kao ime Isusove majke, ime ima simbol čiste i duboke ljubavi. Samo značenje imena nije sigurno razjašnjeno. Po starijim tumačenjima je ime nastalo od hebrejskog “mir” = “gorko” i “jam” = “more” pa bi značenje bilo “gorčina mora”. Po novijim tumačenjima pretpostavlja se da ime vodi značenje od egipatskog “mry” što znači “koja ja voljena”. U raznim formama ovo je najčešće žensko hrišćansko ime. Među najpoznatije spadaju: latinska izvedenica Maria, na našem podneblju Marija, muslimansko ime Mejrema, hebrejski Mirjam. Kod katolika se ime Maria koristi i kao muško ime (Mario). Anamarija je jedno od najpopularnijih dvostrukih imena uopšte.

Anabela

Anabela je žensko ime nastalo spajanjem imena Ana (koje u izvornom hebrejskom pa zatim i u grčkom jeziku glasi Hannáh i znači milost, ljupkost, zahvalnost) sa riječju “bela” što znači lijepa, čista. Osobe sa ovim imenom odišu čistotom i blagošću.

Anastasija

Ime potiče od grčke riječi “anastasia” što znači “ona koja je uskrsnula”. Anastasis je uskrsnuće, podizanje. Po narodnoj tradiciji, ovo ime se daje djeci rođenoj oko Uskrsa. Još neke poznate varijente imena su: Anastazija, Anastasja, Anastasia, Anastazije, Anastas, Asja, Nasta, Nastas, Nastasija, Nastasije, Nasto, Naca, Staso i Stasa.

Andrej

Ime potiče iz grčkog “Andreas”, izvorno iz “andreios” u značenju “hrabar, muževan”. U raznim varijantama ime je popularno u svim evropskim jezicima zahvaljujući tome što se tako zvao jedan od dvanaestorice apostola. Kalendarsko je ime. Od ovog imena izvedena su imena Andra, Andrea, Andreja, Andrija i Andrijana. Osobe sa ovim imenom treba da krasi odlučnost, čvrsta volja i hrabro srce.

Anela

Ime je modifikovano od Amela. Takođe, po nekim tumačenjima ime može biti: iz havajskog jezika sa značenjem “anđeo”; iz hindu jezika sa značenjem “bog vjetra”; iz hebrejskog jezika sa značenjem “milost”.

Anes

Ime je izvedeno od arapskog “ānas”, a značenje imena je: “veoma drag”. Takođe, može imati značenje “blizak prijatelj, dobar saputnik, onaj koji je prisan srcu”. Iz ovog imena izvedeno je žensko ime Anesa.

Angelina

Ime vodi porijeklo iz grčkog “angelus”, u značenju “poslanik”, “anđeo”, nadzemaljsko krilato duhovno biće nalik na čovjeka, koje prema vjerskim predstavama služi Boga i pomaže ljudima. Smatra se da su kod nas ušla u upotrebu u prošlom vijeku, kada je i prvi put zabilježeno prezime Anđelković. Od ovih imena izvedena su imena: Anđa, Anđel, Anđela, Anđelija, Anđelika, Anđelka, Anđelko, Gina, Đeša, Žina, Elida i Jagica. Osobe sa ovim imenom treba da posjeduju mudrost i izuzetnu mentalnu snagu.

Anika

Ime Anika je izvedeno od imena Anikita i grčkog je porijekla. Nastalo je od grčke riječi “aniketos” i znači neukrotiva, nesavladiva, nepobjediva. Riječ “nike”, takođe, znači pobjeda.

Ante

Ime potiče iz latinskog “Antonius”, što je rimsko rodovsko ime izvornog porijekla iz grčke riječi “anteo, antao”, u značenju: “spreman za borbu, takmičenje”. Pretpostavka je da je ime Ante doseglo popularnost kroz Svetog Antuna Padovanskog. Ostale poznate varijante imena su: Anko, Anto, Antonio,Antonija, Antonin, Antek, Tona, Tone, Toni, Tonči, Tonček, Tonka, Tonko.

Arijana

Ženski oblik imena Arijan (Arian). Ime Arian u različitim kulturama ima različito značenje. Albanski ime ima značenje “naše zlato”. Varijante: Arijan i Arjan. Perzijski i indijski ima značenje “plemenito, čisto”. Varijante imena su Aryan, Arya ili Aria. U Holandiji se smatra da je ime varijanta imena Adrian (izvod Hadrijana) i varijante su Arjan i Arjen.

Arman

Arman ima različita značenja, shodno kulturi iz koje potiče. 1. Iranskog porijekla sa značenjem: “ideal, cilj, želja”. 2. Njemačkog porijekla sa značenjem: “vojnik, ratnik, borac (Herrmann)”. 3. Kazahstanskog porijekla sa značenjem: “san”. 4. Turskog porijekla sa značenjem: “poštovana i povjerljiva osoba”.

Armin

Značenje imena Armin se izvodi iz njemačkog jezika. Naime, ime Armin je germanskog porijekla izvedeno od “ermin” ili “irmin”,  znači “velik, silan”. Perzijski Armin bio je sin jednog kralja po Knjizi kraljeva u epohi Šahnama (940–1020).

Arsenije

Ime potiče iz grčkog Arsenios, izvorno iz “arsen”, u značenju “hrabar, muževan”. Kalendarsko je ime. Od ovog imena izvedena su imena: Arsa, Arsen i Arso.

Asja

Ime vodi porijeklo iz arapskoog jezika i na njemu znači “iscjeliteljka”. Ovo je modifikovana verzija imena Asija i predstavlja još “građevinu ili jak stub”. Ovo ime se daje osobama od kojih se očekuje da budu dobar oslonac prijateljima i porodici, empate, utješitelji i iscjelitelji.

Avram

Avram je muško ime hebrejskog porekla. Potiče od hebrejske riječi “abraham”, “ab-raham”, što znači “uzvišeni (Bog) otac naroda”. Obično se pominje kao praotac Avram, rodonačelnik “naroda izabranog”. Najpoznatija legenda o njemu je kako je poveo jevrejski narod u obećanu zemlju Kanan i kako je bio spreman da žrtvuje rođenog sina Isaka. Njegovo ime rasprostranjeno je kod Jevreja i kod hrišćana svih pravaca. U arapskoj varijanti Ibrahim, uneseno je u islamsku tradiciju, jer je Avram priznat kao jedan od proroka prije Muhameda. Od ovog imena izvedeno je ime Avro.

Azra

Ime arapskog porijekla. Značenje imena je “djevica, nevina”. U Iranu je poznata varijanta Ozra. Hebrejsko značenje imena, bez obzira da li je dato dječaku ili djevojčici, je “čisto”. Ime je na prostoru Balkana postalo veoma popularno kroz čuvene stihove čuvene pjesme poznatog njemačkog pisca Hajnrih Hajne. Pjesma se zove: “Azra”, a u prevodu Alekse Šantića kod nas je poznata kao sevdalinka: “Kazuj robe, otkuda si, iz plemena kojega si? Ja se zovem El Muhamed, iz plemena starih Azra, što za ljubav život gube i umiru kada ljube.” Po ovim stihovima je i poznati jugoslovenski rok bend, Azra, dobio ime.

Izvor: Značenje imena

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info