5 stvari koje vam niko nije rekao o seksu nakon pedesete

0

Mislite da vaš seksualni život ima rok trajanja? Razmislite ponovo. Tačno je da je seks nakon pedesete potpuno drugačiji od onoga u dvadesetima, ali može biti jednako dobar, ako ne čak i bolji. Ključ je u tome da otvorite um i prilagodite svoja očekivanja svojim godinama.

Zaboravite sve što ste mislili o seksu ranije, koliko traje, kako izgleda, ko i kako doživljava orgazam i počnite s novim iskustvima. Moguće je imati divan i ispunjen seksualni život i nakon pedesete, samo ako shvatite ovih pet stvari.

Ne možete biti prestari za seks


Seks nije tetrapak mlijeka čiji će rok trajanja isteći nakon određenog datuma. Zapravo je kao vino – što je starije to je bolje. Pretpostavka kako je seks za mlađe, zgodnije i spremnije, jednostavno nije tačna, jer to je ono što mediji predstavljaju kao atraktivno i poželjno. Suština je u tome da se seksualnost razvija sa godinama i postaje intenzivnija nakon pedesete.

Seks nema nikakve veze sa godinama, već sa osobom sa kojom ste u vezi. U odnosu na to koliko ste povezani i privrženi osobi, toliko će vam biti dobro i bićete ispunjeni. To se ne mijenja odjednom i sigurno ne zato što imate sijedu kosu i penziju. Jednostavno je – bliskost nema veze sa godinama.

Definicija dobrog seksa se mijenja


Doživljaj seksa kada ste mladi često je eskplozivan, buran i avanturistički, ali se vremenom to mijenja. Kako vaše tijelo stari, seks postaje drugačiji i vi ga doživljavate uzbudljivim kao i ranije, samo što sada preferirate jednostavnije i laganije pokrete.

U konačnici, seks nema veze sa brojem poza koje ste promijenili, kao ni koliko često ste ga upražnjavali, koliko sa povezanosti sa vašim partnerom. Kada ste manje fokusirani na sam seksualni čin, a više na povezanost i komunikaciju sa partnerom, tada je jednostavnije doživjeti dobar seks ma štagod on vama danas, u poređenju sa nekad, značio.

Fizičke i biološke promjene


Možda nemate menstruaciju, što je velika prednost, ali takođe morate shvatiti da je vaša vagina sada manje vlažna nego ranije, radi čega bi vam dobro došli lubrikanti. Muškarcima će biti teže postići erekciju, ali i to je sasvim prirodno i nema potrebe da se ustručavate.

Ove potencijalne barijere u seksualnom odnosu su sasvim očekivane sa godinama, a možete naučiti kako da živite sa njima i da se fokusirate na užitak, bez obzira na promjene. Vježbajte, hranite se pravilno i trudite se da budete u psiho-fizičkoj kondiciji. To će uveliko pomoći i kod postizanja orgazma i samog seksualnog čina.

Možda će vam trebati više vremena da postignete orgazam


Možda ste bile ljubiteljke brzinskog seksa, ali sada vam treba više vremena da postignete orgazam. I to je sasvim u redu, jer ne mora da znači da nešto nije u redu sa vama, već da možete više i duže posvetiti se svom partneru i otkriti neke nove stvari po pitanju vašeg odnosa.

Seks treba da bude kao putovanje, više doživljaj same vožnje, nego odredišta. Čak i parovi koji imaju fantastičan seksualni život mogu uvidjeti prednosti toga da malo odgode užitak i fokusiraju se na predigru, masažu i razgovor, što je ključno za dobar odnos.

Imate više vremena da uživate u seksu


Živite sami? Djeca i unuci su se odselili? Odlično, dakle imate vremena da uživate i istražujete svoju seksualnost. Možete otkriti nove poze, mjesta i načine koji vas seksualno uzbuđuju. Nema potrebe da brinete čuju li vas djeca, šta morate uraditi, hoćete li sve stići ili ne. Jednostavno, možete stići sve.

Ne samo da će seks biti u bilo koje doba dana i noći, već nećete brinuti ni o trudnoći i zaštiti, što ukratko znači da ćete biti opušteniji, spremniji na izazove i uživanje, a samim tim i posvećeniji partneru. Međutim, radi mjera predostrožnosti i seksualno prenosivih bolesti, ipak ne bi bilo loše da partner koristi kondom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info