4 polno prenosiva oboljenja koja možda imate, a niste toga ni svjesni!

0

Polno prenosiva oboljenja uopšte nisu rijetka pojava, a ono što zabrinjava jeste da su ona sve više u ekspanziji. Često se nazivaju i “tihom epidemijom”, iz prostog razloga što njihovi simptomi veoma često nisu vidljivi.

To znači da ste možda zaraženi, a da niste ni svjesni, a isto vrijedi i za vašeg partnera. Upravo zato vam donosimo savjete kako da prepoznate simptome na vrijeme i liječite ih.


Ovo bakterijsko oboljenje javlja se usljed nezaštićenog vaginalnog, oralnog ili analnog odnosa. Kao rezultat toga dolazi do infekcija vaših genitalija, anusa i grla. Kondomi su gotovo 100% efikasni u prevenciji ovog oboljenja pa nemojte rizikovati da zbog nemara napravite sebi zdravstveni problem.

Simptomi: Često su gotovo neprimjetni kod žena, dok se kod muškaraca dešava promjena na penisu, ali i kod urina, koji može biti drugačije boje. Osim toga, bol u predjelu reproduktivnih organa može biti jedan od simptoma, ali to se dešava u rijetkim situacijama. Najčešće se javlja nakon tri do pet dana od infekcije. Ako se ne liječi, gonoreja može prouzrokovati veće probleme, a koji kod muškaraca mogu dovesti i do steriliteta.

Kako prepoznati: Preporučuje se rutinska kontrola zbog preventivnih mjera opreza, a to treba da vam bude praksa, čak i ako nemate nijedan od simptoma. Vodite računa o svom zdravlju svakodnevno.

Kako liječiti: Dobra vijest je da se gonoreja može uspješno liječiti antibioticima. Međutim, loša vijest je da su neki od oblika otporni na njih, zbog čega je važno da se posavjetujete sa doktorom.


Isto kao i gonoreja, ovo oboljenje veoma je rasprostranjeno samo zbog nedostatka pažnje prilikom odnosa, a u koji se stupa bez zaštite. Ponovo su kondomi efikasno rješenje, ali zašto ih ljudi izbjegavaju?

Simptomi: Uprkos tome što rijetko kada ima očigledne simptome, postoje stvari na koje možete obratiti pažnju kako biste je prepoznali. To mogu biti neuobičajene količine vaginalnog iscjetka, ali i osjećaj peckanja prilikom mokrenja. U težim oblicima infekcije moguće su i veće komplikacije, koje nekada podrazumijevaju i operaciju.

Kako prepoznati: Potrebno je uraditi test na hlamidiju.

Kako liječiti: Može biti izliječena antibioticima.


Genitalni herpes mogu uzrokovati dva virusa: HSV1 koji može napasti i vaša usta, ali i HSV2 koji se javlja na genitalijama. Polnim odnosom, vaš partner može oralni herpes prenijeti na vaše genitalije i obrnuto, a sve to čak i ako ne osjetite nikakve simptome. Korištenje kondoma može pomoći, ali ne u potpunosti. Oni su 80% učinkoviti kod prevencije prenošenja herpesa, a sve zbog toga što virus može da se nalazi na dijelovima tijela koji ne mogu biti zaštićeni kondomom.

Simptomi: Čak 70% osoba, koje imaju virus koji ga uzrokuje, nemaju simptome. Međutim, možete osjetiti svrab ili peckanje prilikom mokrenja, kao i uočiti manje oblike čireva. Na samom početku infekcije, moguće su glavobolje, groznica, povećana temperatura, ali i otečeni limfni čvorovi.

Kako prepoznati: Nakon uočenih simptoma, posavjetujte se s doktorom.

Kako liječiti: Ne može se u potpunosti izliječiti, ali se može olakšati trenutno stanje i smanjiti simptomi.


Humani papiloma virus (HPV) jedan je od najučestalijih i najopasnijih virusa. Povezan je čak sa 150 drugih virusa. Ali ono što je važno naglasiti jeste da postoje dva najučestalija tipa: niskorizični, koji uzrokuje genitalne bradavice i visokorizični, koji čak može dovesti do nastanka raka grlića materice. Infekcija može nastati putem oralnog odnosa, samog polnog čina, ali i kontaktom kože na kožu tokom odnosa. Korištenje kondoma može pomoći, ali ne može u potpunosti eliminisati mogućnosti inficiranja.

Simptomi: Gotovo nikad ne postoje vidljivi simptomi, ali neki od oblika mogu uzrokovati genitalne bradavice koje su vidljivi znak da trebate posjetiti ginekologa.

Kako prepoznati: Nažalost, ne postoji mogućnost testa koji je provjeren za muškarce, ali papa test može otkriti HPV kod žena.

Kako liječiti: Genitalne bradavice mogu biti uklonjene, ali one ne znače potpuno izlječenje. Bradavice se mogu ponovo pojaviti i raširiti, a upravo zato važno je korištenje kondoma, kako biste u potpunosti smanjili rizik od dobijanja ovog virusa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info