m:agazin – Kuća iz 3D štampača za samo 24 sata

0

Sredina aprila rezervisana je za 28. izdanje emisije m:agazin, koje je na programu Radio Televizije Republike Srpske u subotu, 15.04. u 15 časova. Voditeljski par Vanja Partalo i Igor Kalaba i ovaj put su pripremili brojne zanimljive teme iz svijeta nauke i tehnologije, od kojih se izdvajaju kuća iz 3D štampača, sportski prenosi koji stižu na Facebook i nagrada od 100.000 dolara za najspretnijeg hakera.

Fenomen 3D printanja prisutan je već neko vrijeme, a ova hit tehnologija ima sve širu primjenu u dizajnu i proizvodnji. Jedna ruska kompanija uspjela je, uz pomoć 3D printera, za samo 24 sata izgraditi kuću od 37 kvadratnih metara. Njena izgradnja je koštala oko 10.000 dolara, a kompanija tvrdi da joj je vijek trajanja 175 godina.

TV sadržaj osim na malim ekranima u budućnosti će se sve više gledati putem mobilnih telefona. Kompanija Facebook je postigla dogovor da uživo prenosi mečeve američke fudbalske lige, koji će tokom sezone biti strimovani putem Facebook Live platforme. Prenosi će biti prilagođeni gledanju na mobilnim uređajima i omogućiće gledaocima do sada neviđen stepen interaktivnosti.

Sigurnost na intenetu sve više dobija na značaju što potvrđuje nagrada od 100.000 dolara koju je raspisao popularni menadžer za lozinke 1Password. Visoku novčanu nagradu osvojiće korisnik koji uspije da probije tehnologiju koja se koristi za zaštitu korisničkih informacija i uoči sigurnosni propust u ovom servisu.

U rubrici „U dobrom društvu“ voditelji su ugostili Vladimira Seleca, direktora trke 3. Banjalučkog m:tel polumaratona, koji je govorio o organizaciji trke i koji će gledaoce upoznati sa svim detaljima u vezi polumaratona koji se održava 14. maja u Banjaluci.

Prethodna izdanja emisije m:agazin dostupna su i na YouTube kanalu kompanije m:tel, a za sve ostale informacij posjetite m:tel stranicu ili m:tel blog.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info