Smatrajte se srećnicom ako nemate ovih 5 vaginalnih problema

0

Vaginalni problemi uopšte nisu rijetka pojava. Međutim, oni variraju od žene do žene, a ukoliko nemate neki od sljedećih, smatrajte se pravom srećnicom. Oni ne samo da onemogućuju normalan polni odnos već mogu uticati i na svakodnevne, najuobičajenije, aktivnosti (kao što je, recimo, sjedenje). Najgore od svega jeste što se ne zna njihov uzrok, a evo o kojim problemima je riječ.

Stegnuti mišići


Ovo se obično dešava kada imate vaginizmus, a riječ je o misterioznom poremećaju koji je popraćen nesvjesnim grčenjem mišića u vagini, a koji onemogućuju dovoljno prostora i za tampon koji biste trebali umetnuti u vaginu.

To može biti neugodno pa čak i bolno, a uzročnici mogu biti i psihološke prirode, kao što su anksioznost ili prethodno loše intimno iskustvo, a koje može značiti i seksualno nasilje. Pokušajte raditi Kegelove vježbe, kako bi ojačali mišiće i vratili kontrolu nad njihovim radom.

Osjećaj peckanja i bola


Žene sa vulvodinijom osjećaju hroničnu bol na ulazu u vaginu. To ne znači da mislimo samo na tupi bol već na onaj koji se opisuje kao intenzivno peckanje i osjećaj dugotrajnog i intenzivnog bola. Najgori dio u svemu tome je što se ne zna šta se krije iza toga, a nekada onemogućava i polne odnose, zbog svog intenziteta.

Čak i najobičnije aktivnosti, kao što su sjedenje ili stajanje, mogu biti otežane upravo radi toga. U nekim slučajevima moguće je sve riješiti medikamentima, dok je u ozbiljnijim situacijama operacija neizbježna.

Bijeli iscjedak


Prijevremena menopauza može početi upravo ovim simptomom. Nizak nivo estrogena rezultuje bijelim iscjetkom, ali i bijelim dijelovima kože oko vagine, što s vremenom počinje izazivati svrab.

Opisuje se kao ekcem na vaginalnom području, a osim promjene boje pigmenta, vaginalno tkivo postaje tanje, a zbog čega dolazi do iritacija koje nekada onemogućavaju polne odnose u potpunosti. Potrebno je na vrijeme dijagnostifikovati, kako bi se liječilo što prije.

Blokirani himen


Himen, koji se nalazi na ulazu u vaginu, obično ima rupu na sebi koja omogućava otok menstrualne krvi. Međutim, neke žene su rođene sa deformisanim himenom, što rezultuje i problemima u polnim odnosima.

To podrazumijeva u potpunosti blokiranu membranu koja se nalazi na ulazu u vaginu, a najčešće se dijagnostifikuje u tinejdžerskom dobu, kod prvih menstruacija. To takođe uzrokuje dosta boli, ali se malim hirurškim zahvatom može otkloniti i riješiti.

Bolne i otečene kvržice


Ukoliko osjećate kvržice veličine klikera pa čak i jajeta u području vagine, to može biti znak upozorenja. Do toga može doći usljed razvoja cisti u Bartolinijevoj žlijezdi u vagini. Međutim nekada se dešava da se ta žlijezda začepi, zbog čega može doći do većih problema ako se ne reaguje na vrijeme, kao što su infekcije.

U pojedinim situacijama, oticanje kvržica u tom području može dovesti i do osjećaja groznice, koji onemogućavaju normalan rad organizma. Međutim, ciste nekada uopšte ne moraju boljeti, ali osjećaj neugodnosti mnoge od vas može navesti da posjetite doktora.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info