U Banjaluci održana VI Konferencija Instituta regiona Evrope (IRE) o mobilnosti

0

Kako do statusa ekološki održivog grada – održivi i povezani gradovi Evrope

U organizaciji Narodne skupštine Republike Srpske i Instituta evropskih regiona (IRE) u Banjaluci je 29.3.2017. godine održana VI Konferencija Instituta regiona Evrope (IRE) o mobilnosti po nazivom Banjaluka: Kako do statusa ekološki održivog grada – održivi i povezani gradovi Evrope.

Konferencija je održana uz prisustvo najvišhih entitetskih zvanica, predstavnika Instituta regiona Evrope (IRE), predstavnika naučnih, obrazovnih institucija i privrednih subjekata, te više od 20 evropskih stručnjaka sa univerziteta, vladinog i komercijalnog sektora.

U fokusu programa bila je izgradnja i razvoj gradova po najvišim ekološkim standardima, gradnja ekološki održivih i pametnih gradova, kao i povezivanje regiona kroz mapu puta za evropski saobraćaj, a cilj konferencije bila je razmjena iskustava o savremenim izazovima razvoja urbanih područja.

Većina Evropljana živi u urbanim sredinama u kojima su ekološki problemi postali veliki izazov za gradove, a uslov da bi bilo koji grad postao ekološki je i stalno i aktivno uključivanje građana u taj proces.

Svoja iskustva i pozitivne prakse iz ove oblasti sa učesnicima su podijelili predavači iz Beograda, Ljubljane, Minhena, Beča, Barselone i Banjaluke.

Prepoznajući značaj društveno odgovornog poslovanja, urbanističkog razvoja i ekologije, konferenciju je podržala i kompanija m:tel. O izgradnji pristupnih mreža, planiranju i viziji razvoja na konferenciji je govorio Saša Pavić, rukovodilac sektora za planiranje i izgradnju pristupne mreže ove kompanije. 

m:tel – imate prijatelje!

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info