4 tipa parova (i koji ima najveće šanse da ostane zajedno)

0

Svađate li se kao pas i mačka, a onda pomirite samo zato jer znate kako će dobro pomirenje izgledati? Prema istraživanju koje je obuhvatilo 376 parova, naučnici su došli do zaključka da postoje četiri tipa parova, odnosno veza. Međutim, samo jedan od ovih ima šanse da uspije do kraja. Evo i koji.

Dramatični par

Ovaj par ima mnogo uspona i padova, ali upravo je to ono što ga održava. Donosite odluke na temelju negativnih događaja u vašem životu, ali na temelju obeshrabrujućih načina razmišljanja. Jednostavno ne očekujete da vam bude dobro, čime direktno utičete i na onemogućavanje da ikada uspijete.

Konfliktni par

Obožavate se svađati, jer vas tenzije zbližavaju i omogućavaju vam pomirenja koja vašu vezu začine novom energijom i uzbuđenjem. Međutim i to ima rok trajanja, jer dugoročno gledano ovakav tip veze ne opstaje decenijama, upravo zbog svoje nestabilnosti. U određenim godinama možda uopšte više ne želite svađu da biste proizveli uzbuđenje i dobili traženu strast.

Društveno angažovan par

Vi ste povezani, prije svega, kao prijatelji, a samim tim imate i mnogo zajedničkih prijatelja koji zajedno sa vama odlučuju o tome kako će vaša izgledati. Dugoročno gledano, to jeste jedna od prednosti, jer se vaša veza temelji na prijateljstvu, što vas čini posvećenijima i zbližava vas. Ono što možda predstavlja problem jeste mogućnost da ste više prijatelji nego ljubavnici. Ipak, zavisi od para do para.

Par koji je fokusiran na partnerstvo

Veoma ste povezani i fokusirani jedno na drugo, čime razvijate dublju povezanost. Ovo je tip veze u kojoj je savjesnost, ali i pažnja i posvećnost jednog prema drugom. Vi želite da vaša veza raste i razvija se, a zato ste upravo i fokusirani na partnera i vaš odnos. To može značiti to. Na dobrom ste putu da ostanete čitav život zajedno.

Tokom ovog istraživanja svi ispitanici su odgovorili na pitanje da li bi stupili u brak sa svojim partnerom, a evo kakve su rezultate otkrili:

Dramatični parovi imali su čak dva puta veće šanse da prekinu od drugih parova. Naučnici to porede sa vožnjom automobila. Ako ste krenuli voziti autoputem i došli do izlaza gdje vam se nude skretanja u različite ulice, moguće je da ćete upravo na tom dijelu odustati, jer niste navikli na takve odluke. Ono što vas je održavalo zajedno jeste neodgovornost za postupke koji su značili da će dramatičnost rasti na vašem zajedničkom putu. Ali kada ste došli do mogućnosti izbora, stvari su se promijenile.

S druge strane, parovi fokusirani na partnerstvo, odnosno odnos koji imaju sa partnerom, imaju najveće šanse da ostanu zajedno i budu srećni. S obzirom na to da se trude oko druge osobe i nastoje povezati što više dijeleći zajednička interesovanja, oni već od početka planiraju nešto veće.

Negdje između ova dva ekstrema nalaze se društveno angažovani i konfliktni parovi. Društveno angažovane parove karakteriše visok nivo zadovoljstva i stabilnosti, dok konfliktni parovi imaju isto kada se svađaju. Uprkos tome, to ne znači da će prekinuti, ali postoje šanse da se to dogodi i jednima i drugima. Sve zavisi od njihove spremnosti na rad u svrhu zajedničkog uspjeha održavanja veze.

Ono što je najvažnije jeste da shvatite u kakvoj se vezi nalazite i da u skladu sa tim razmišljate šta vam to znači za budućnost. Ako vam je stalo do partnera i vaše zajedničke budućnosti, odlučno ćete raditi na tome da vam bude u vezi dobro. U protivnom, bićete zadovoljni trenutnim uzbuđenjima, koja i jesu dobra, ali samo tako i tada. Trenutno. Zapitajte se je li to sve što želite?

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info