6 načina na koje se simptomi depresije razlikuju kod žena i muškaraca

0

Muškarci i žene različito proživljavaju oblike depresije. Uprkos tome što postoje “zajednički” simptomi, potrebno je obratiti pažnju na različite, kako bi se shvatio sam poremećaj, ali i pristupilo liječenju na adekvatan način.

Prije svega, važno je naglasiti kako žene imaju dva puta veći rizik da postanu depresivne u odnosu na muškarce, jer je to uzorokovano genetskim nasljeđem, hormonskim procesima, ali i poremećajima koji uzrokuju česte promjene raspoloženja, koje u konačnici dovode do depresije.

Međutim, ono što ide u prilog ženama jeste bolje nošenje sa emocijama, jer su sklonije tome da razgovaraju o problemima koje imaju, za razliku od muškaraca koji će često negirati postojanje problema. Evo šta ih sve čini različitima, kada je u pitanju depresija.

Žene više razmišljaju kada se osjećaju depresivno


Kada su depresivne, žene su sklonije tome da razmišljaju o svemu negativnom što im se desilo, produbljujući sam problem. To često znači i pretjerano samokritikovanje, plakanje bez očiglednog razloga, ali i prebacivanje krivice i odgovornosti na sebe. Umjesto da sebi pomognu, one samo stvaraju veći problem, dok muškarci nastoje skrenuti pažnju sa problema, što im u ovom slučaju olakšava nošenje sa situacijom.

Muškarci češće konzumiraju alkohol i druge opijate kad su depresivni


Muškarci su inače skloniji tome da piju i konzumiraju druge opijate, kako bi prikrivali probleme. S druge strane, posežu za tim tek kada je situacija veoma loša ili u ekstremno ankisoznim periodima. Muškarci će uz to dodati kockanje, seks bez zaštite ili brzu i nepromišljenu vožnju. Sve to će povećati nivo depresije čineći ih ljutima i agresivnima, što u konačnici stvara nove probleme.

Žene drugačije reaguju na stresne situacije


Žene ćešće postanu depresivne usljed reagovanja na stresne situacije u životu. Istraživanja pokazuju da stresne situacije na poslu, smrti članova porodice, prekidi veza ili gubitak posla utiču veoma negativno na žene, stvarajući im dodatni nivo stresa koji uzrokuje depresiju. Muškarci se pak nose drugačije sa stresnim životnim situacijama pa im one i teže utiču na psihičko zdravlje.

Simptome depresije teže je prepoznati kod muškaraca


Uprkos tome što žene imaju teže oblike depresije i osjetljivije su po svojoj prirodi, depresija se teže primjećuje kod muškaraca, čime je teže i pomoći im. Do toga dolazi zbog njihovog potiskivanja emocija, čime se otežava uviđanje bilo kojeg od simptoma. Često se dešava da, radi kasnog otkrivanja simptoma, dođe do težih oblika depresije.

Žene češće imaju poremećaje u ishrani


Depresija i poremećaji u ishrani, kao što su anoreksija i bulimija, često idu ruku pod ruku, naročito kod žena. Često se dešava da se pojave u isto vrijeme, a nerijetko i da uzrokuju jedni druge. Uz to, dodatno se stvaraju napadi panike i opsesivno-kompulsivni oblici ponašanja.

Muškarci su skloniji dizanju ruke na sebe


Upravo radi prethodno navedenih razloga, teškog primjećivanja simptoma kod muškaraca, ali i negiranja i potiskivanja emocija, stanje se može dodatno pogoršati dovodeći do opasnih psihičkih stanja, koja vode ka samopovređivanju, a u nekim slučajevima i do samoubistava. Istraživanja pokazuju da je veći broj muškaraca koji ih izvrše, radi nedostatka i nemogućnosti razgovora sa bliskim ljudima i onima koji im mogu pomoći.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info