Evo zašto treba da mijenjate pidžamu svako veče!

0

Koliko često mijenjate vašu pidžamu? Bez obzira na vaš odgovor, istina je da to ne radite dovoljno često. Prema istraživanjima, muškarci mijenjaju pidžamu na svakih trinaest dana, dok je kod žena ta brojka čak sedamnaest.

Ako ste pak u kategoriji onih koji je mijenjaju češće, moramo vam otkriti sljedeće: pidžame se vrlo brzo prljaju, a upravo zbog toga trebali biste ih mijenjati svako veče.

Infekcije


Većina ljudi ima manji procenat stafilokoka bakterija na svojoj koži. Veoma ih je lako dobiti na licu, u nosu, usnama, ali i koži tijela. Međutim, to često nema velike posljedice. Ipak, ako svako veče spavate u istoj pidžami, bakterije će se početi razmnožavati u materijalu koji nosite.

S vremenom će razvijeni oblici bakterija ući u vaš organizam i direktno uticati na vaš imunološki sistem, čineći ga slabijim. Redovnim pranjem i mijenjanjem pidžame, djelovaćete preventivno i spriječiti razvoj bakterija, kao uzročnika infekcija.

Bubuljice i ciste


Bubuljice su uvijek neugodna pojava na vašem licu, a naročito onda kada shvatite da ste mogli djelovati preventivno kako se ne bi pojavile. Kada ne mijenjate pidžamu, bakterije se razmnožavaju i začepljuju vaše pore izazivajući tako nastanak i pojavu bubuljica.

U određenim situacijama dolazi i do inficiranih cisti po tijelu, koje nastaju usljed neredovnog održavanja higijene.

Grinje


Grinje su sitni, mikroskopski organizmi koji se nalaze u svakom domu. Ne možete ih se u potpunosti riješiti, ali biste definitivno trebali uraditi sve što je u vašoj moći kako biste ih se oslobodili u spavaćoj sobi.

S obzirom na to da se hrane mrtvim ćelijama kože, grinje obožavaju vaš krevet i pidžamu. Prljava pidžama ih ima čak i više, što je dovoljan razlog da je operete odmah.

Neugodni mirisi


Svi znate da je redovno tuširanje preduslov da se riješite neugodnih mirisa. Međutim, to nije dovoljno ako ćete ponovo obući istu pidžamu. S obzirom na to da ona upija znoj tokom noći, razvijaju se različite bakterije koje prouzrokuju neugodne mirise iz noći u noć.

Dakle, prije nego se odlučite na tuširanje, pripremiti na krevetu novu, čistu pidžamu.

Osjećaj svježine


Nošenjem prvljave pidžame možete uticati i na osjećaj svježine ujutru. Umjesto da se probudite raspoloženi, spremni i svježi za novi dan, biće vam neugodno i bićete mrzovoljni.

Naročito ako praktikujete tuširanje samo uveče, što će značiti da ujutro idete direktno iz prljave pidžame u odjeću. To će značiti da se tokom cijelog dana osjećate prljavo.

Nesanica


Kada ste u čistoj pidžami, istuširani i opušteni, veoma je lako zaspati. Ali, ako imate pidžamu u kojoj ste proveli zadnjih deset dana, biće vam neudobno, svrbiće vas koža, okretaćete se po krevetu i tražiti način da zaspite, a nećete znati u čemu je problem.

Ako već uspijete zaspati, moguće je da hrčete ili se budite usred noći, a sve to, vjerovali ili ne, zbog toga što su ste u prljavoj pidžami.

Alergije


Spavanje u prljavoj pidžami izaziva ozbiljne alergijske reakcije, jer ako ste alergični na prašinu, očekuje se da vam spavaća soba bude najčistije mjesto u kući. To se odnosi naravno i na vašu pidžamu koju biste, ako već ne svako veče, trebali mijenjati svako drugo.

Ako imate bilo kakve probleme sa disanjem, oni mogu biti pogoršani tokom noći, kada je teže disati, jer ležite, naročito u prljavoj pidžami.

Prehlade


Kada spavate u prljavoj pidžami, vaš organizam se konstantno bori protiv bakterija, ali u jednom trenutku potpuno oslabi i tada se javljaju problemi. To znači da je veća vjerovatnoća da se razbolite u prljavoj pidžami nego u čistoj. Ako vas stomak zaboli ili se prehladite, uzročnika potražite u svojoj neodgovornosti prije spavanja.

Zato vam savjetujemo da povedete računa o svom zdravlju, jer nekada čak i stvari koje vam se mogu činiti banalnima mogu imati ogroman uticaj na njega.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info