Evo zašto vam titra oko (i šta uraditi po tom pitanju)

0

Osjećaj vam je sigurno poznat – taj nelagodni i naporni grč koji, s vremena na vrijeme, imate u oku. Zašto se to dešava? Ispostavilo se da je to ništa drugo do refleks mišića očnog kapka, a koji se dešava s ciljem zaštite vašeg oka od “stranih” stimulanasa. Titranje oka obično je odgovor na prijetnju.


Pa, šta možete uraditi da to prestane? Prestanite sa svim što radite i odmorite tako što ćete zatvoriti oči. Suvoća očiju može, takođe, izazvati titranje pa držite hladnu oblogu preko oka, a nakon toga ukapajte vještačke suze (dostupne u svakoj bolje opremljenoj apoteci). Neki oftamolozi preporučuju da se vještačke suze ohlade kako bi imale što bolji efekat.

Obratite pažnju i na neke druge uzroke zbog kojih vam titra oko, bez obzira da li je nedostatak odmora ili faktor umora u pitanju. Oči vam titraju (lijevo ili desno oko) kada ste pod stresom, umorni ili kada unosite veće količine kofeina. Ukoliko ste cijeli dan ispred monitora, češće pauze mogu biti od pomoći.

A, ukoliko baš morate trljati oči, izbjegavajte da to radite vrhovima prstiju, jer tako bakterije mogu dospjeti u vaše oči. Ukoliko se titranje oka nastavi ili ako vam oba oka počnu tirtati istovremeno, obratite se doktoru. Tikovi mogu biti i simptomi oboljenja poput Parkinsonove bolesti, Belove paralize ili povrede rožnjače.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info