8 stvari koje niste znali o klitorisu

0

Dok ste sigurno čule za prilično ružne nadimke za ovaj dio ženskog tijela i iako znate jednu ili dvije stvari o, recimo, funkciji klitorisa, vjerovatno niste znale da on, primjera radi, ima erekciju. Donosimo osam zanimljivih stvari o ovom čudesnom dijelu tijela.


Kada je riječ o doživljavanju vrhunca, klitoris ima ključnu ulogu. Ali to nije jedina stvar zbog koje je ovaj dio tijela jedinstven: klitoris je, zapravo, jedini organ čija je jedina i osnovna funkcija pružanje zadovoljstva.

Skoro do samog kraja prošlog vijeka, udžbenici su prikazivali samo njegov spoljašnji dio. Međutim, australski urolog, Helen O’Konel, je kroz niz studija otkrila da je klitoris zapravo kompleksan, moćan sistem organa koji se sastoji od osamnaest dijelova, a od kojih dvije trećine nisu sa spoljašnje strane.

Kada se priča o klitorisu, obično se misli na njegov spoljašnji, osjetljivi dio. Međutim, taj dio samo je “vrh ledenog brijega”. Unutrašnji dio povezan je sa spoljašnjim pomoću dva spužvasta područja erektilnog tkiva (corpora cavernosa). Dalje, corpora cavernosa grana se u par krila koja se prostiru u tijelo i oko vaginalnog kanala.

Klitoris je dio vulve koji je “najbogatiji” nervima. Spoljašnji dio sadrži preko osam hiljada nervnih završetaka (što je skoro duplo više nego na penisu). I njegov potencijal tu se ne završava: ova mala erogena zona rasprostire osjećaj ka 15 000 drugih nerava u karlici.

Svaka žena je jedinstvena pa zašto bi bilo drugačije sa klitorisima? Svakoj ženi potreban je drugi vid stimulacije kako bi se osjećala zadovoljeno, u zavisnosti od njene jedinstvene biologije. Samo zato što je klitoris osjetljiv, ne znači da svaka žena želi da se on direktno stimuliše.

Kada je riječ o erekciji, tada nije riječ samo o penisu već i o klitorisu. Naravno, to je manje uočljivije kod žena, ali se definitivno može primijetiti i osjetiti. To se dešava kada je žena seksualno uzbuđena.

Poput penisa, klitorisi postoje u svim oblicima i veličinama. I, veličina nije bitna, jer ne utiče na potencijal zadovoljstva.

Iako veličina klitorisa ne utiče na seksualni život, nemojte se iznenaditi ukoliko on počne da mijenja svoje dimenzije kako starite. Zbog promjena u nivou hormona nakon menopauze, klitoris se kod mnogih žena može uvećati. Shodno tome, ako uočite promjene u veličini, nema mjesta panici.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info