5 stvari koje niste znali o piluli za dan poslije

0

Gotovo polovina od ukupnog broja trudnoća u svijetu, na godišnjem nivou, desi se neplanirano.

Hitna kontracepcija jedan je od vidova zaštite od neželjene trudnoće. Istraživanja nesumnjivo pokazuju da pilula za dan poslije značajno smanjuje rizik od neplanirane trudnoće. Međutim, mnoge žene nisu najbolje upoznate da hitnom kontracepcijom pa zato i navodimo najvažnije činjenice.

 

  • Pilula za dan poslije jedina je kontracepcija koja se koristi nakon polnog odnosa i to, po mogućnosti, što prije – najbolje unutar dvadeset i četiri sata nakon odnosa.
  • Premda se ranije razmatralo i o drugim mehanizmima djelovanja, pouzdano je utvrđeno da djeluje mehanizmom sprečavanja ovulacije. Ona sprečava trudnoću, ali ne ometa već postojeću trudnoću. Dakle, ne može izazvati abortus.
  • Ukoliko slučajno uzmete pilulu za dan poslije, a već ste u drugom stanju, svi dostupni podaci pokazuju da ona neće naškoditi fetusu.

  • Mada se takva primjena smatra sigurnom, primjena hitne kontracepcije više puta unutar istog ciklusa ne bi trebalo da postane praksa. Hitna kontracepcija ne može zamijeniti redovnu. Zato, ako vam se takve situacije ponavljaju, posjetite ginekologa radi odabira najbolje metode redovne kontracepcije.
  • Kao i u slučaju svih drugih lijekova, postoje i žene koje pilulu za dan poslije ne smiju koristiti, jer ona može biti opasna po njihovo zdravlje. Riječ je o ženama koje su alergične na jedan ili više sastojaka koje pilula za dan poslije sadrži. Ukoliko niste sigurne da li spadate u tu grupu, pročitajte listu sastojaka koja se nalazi na pakovanju, a nije zgorega i da se posavjetujete sa farmaceutom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info