Tajna uspješnih veza: Ove stvari nikada nemojte raditi!

0

Već neko vrijeme ste u vezi i postalo vam je prilično ugodno. A to je zaista sjajna stvar! Međutim, ponekad vi i vaš partner možete početi da upražnjavate određene navike koje uopšte nisu u redu – posebno tokom trzavica – a koje mogu imati negativan uticaj na vašu vezu tokom vremena.

Ukoliko se “uhvatite” kako radite bilo šta od sljedećeg (a većina nas radi neke od njih, bar jednom u toliko!), dajte sve od sebe da suzbijete takvo ponašanje u najkraćem mogućem roku.

Pasivno-agresivno ponašanje

par
Umjesto da postavite direktno pitanje, vi to radite na način da partneru stvari “nabijate na nos” (i obrnuto). Iako možda niste imali namjeru da zvučite kao da se služite prijetnjama, ova vrsta pasivno-agresivnog načina komuniciranja zapravo je okidač čestih svađa i nesuglasica u vezi.

Pomirenje nakon svađe kupovanjem poklona


Naravno, ako vam partner nakon “strašne” svađe pošalje cvijeće, taj gest može da bude veoma sladak. Osim ako, naravno, niste riješili problem prije toga. U tom slučaju, cvijeće je tek “flaster” i uzrok sukoba koji se taloži ispod. Umjesto bacanja novca na problem, mudrije je popričati o njemu.

Iznošenje prošlih grešaka


Jednom kada partneru nešto oprostite, onda mu zaista i oprostite. Nemojte spominjati to što je uradio svaki put kada imate nesuglasice. I suzdržavajte se od spominjanja prošlih sukoba tokom trenutne rasprave. Provjetravanje prljavog veša nije produktivno i samo će produžiti konfliktnu situaciju.

“Uvijek” i “Nikad”


Kada partneru kažete kako on “uvijek” radi nešto pogrešno ili kako “nikada” ne radi nešto pozitivno, ne samo da je to veoma zlobno već mu i ne daje podsticaj da uradi to nešto što tražite od njega. U vašim očima, sve što on radi nije dovoljno. Iako je lako gledati na stvari crno-bijelo, kada se nalazite u raspravi, prisilite se da vidite i druge boje. Nije sve ružičasto, ali nije sve ni tako crno. Ili bijelo.

Poređenje partnera sa drugim ljudima


Dobro, možda je vaš bivši znao da se izvini mnogo brže i lakše od vašeg trenutnog partnera. I možda je partner vaše prijateljice mnogo bolji u nekim stvarima. Međutim, iznošenje ovih činjenica kako biste partneru pokazali šta mu nedostaje, zaista je okrutno.

Prije svega, njega neće inspirisati ti drugi muškarci već će samo biti uvrijeđen zbog toga što ga poredite s njima. Pored toga, ukoliko ističete sve ono što on radi pogrešno, vi odbacujete sve one stvari koje on radi ispravno i bolje od drugih muškaraca s kojima ste bili u vezi. Poređenje je krajnje očajna mjera kojom nikada ne bi trebalo da se koristite.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info