Ovo su žene koje SVI prate: Najuticajnije BH modne i bjuti blogerke u 2016. godini

0

Šta danas da obučem? Kako da se našminkam? Od koga da tražim savjet?

Ova pitanja vrzmaju se mislima gotovo svake žene. E, zato su tu dobro znana blogerska imena koja nas svakodnevno zasipaju besplatnim beauty i fashion savjetima. Vaše je samo da ih pronađete na društvenim mrežama i da pratite šta vam govore. Naravno, ne slijepo. Savjete uvijek možete da prilagodite sebi.

U BiH, na kraju 2016. godine, odabrali smo deset ovakvih imena. Prate ih hiljade fanova, koji često i direktno potraže mišljenje.

Na našoj listi deset najuspješnijih izdvojile su se:

1. Tanja i Nikolina

foto: Unlimited beauty blog

Njihov beauty blog na Facebook-u, YouTube-u i Twitter-u prati oko 37 700 ljudi. Njihov blog je specifičan i posebno zanimljiv zbog činjenice da ima dvije autorke.

“Bez obzira na svu količinu ljubavi, nijedna od nas nije imala dovoljno hrabrosti da sama pokrene svoj blog pa smo pri jednom razgovoru došle na ideju da osnujemo zajedno jedan”, kažu ove djevojke.

Tanja je više fokusirana na preparativne proizvode, dok Nikolina više pažnje posvećuje dekorativnim.

2. Erna Saljević

foto: Instagram profil Erne Saljević

Tu je i poznato ime u svijetu Instagrama, Erna Saljević, čije modne savjete prati oko 36 300 ljudi. Erna je još 2011. godine pisala blog na bloger platformi kada je i nastalo ime “divaisback” i to ne iz nadmenosti već iz vlastitog inata prema samoj sebi kada je shvatila da odustajanje nije opcija. Da bi neku fotografiju stavila na Instagram, u njoj nešto mora da zatitra.

“Instagram je prepun inspirativnih ljudi, bitno je samo malo pregledati, upiti i pustiti mašti na volju. Ne valja biti kopija kraj sebe jedinstvenog”, savjetuje Erna.

 

3. Midheta Agić

foto: Young sophisticates

Na treće mjesto smjestila se Midheta Agić sa 23 500 fashion pratilaca. Uvijek je, kaže, voljela vizuelnu stranu svega. Sklad, estetiku. Počela je blogovati kako bi stvorila nenametljiv prostor za sadržaje koje je htjela podijeliti sa ljudima koji žele da je prate.

“Eksperimentisala sam i sa androgenom modom, muškom odjećom koju i dan danas nosim. Pronašla sam se sada u minimalizmu, jer sam osjetila zasićenje. A sve te godine sam se tražila u svim sferama života. Čitala sam psihološke analize koje ističu da samo psihički stabilni ljudi mogu svijet izraziti kroz crnu i bijelu. Ne moraju skretati pažnju na sebe nekim ekscentričnim detaljima”, kaže Midheta.

 

4. Jasmina Perić

foto: Makeup Arena

Tuzlanka Jasmina Perić iza sebe ima armiju od 22 400 onih koji prate beauty savjete. Njena Makeup Arena je blog na kojem se “vode bitke” između raznih makeup i beauty proizvoda, od najskupljih do najjeftinih, u svim nijansama i verzijama. Njeni šopovi, koje je otvorila u svom gradu, kao i blog, nezaobilazna su stanica za sve one koji vole šminku u BiH.

 

5. Simply Selma

foto: Simply Selma

Simply Selmu, koja svoje beauty savjete piše i na engleskom jeziku, voli 21 700 “društvenomrežaša”. Svakodnevno dijeli zanimljive i korisne postove s ukusnim i zdravim receptima koje ćete i vi željeti da isprobate, a pronaći ćete i praktične savjete o vježbama, kao i recenzije popularnih beauty proizvoda.

“Pišem o svim temama koje ispunjavaju moj život, interesima, hobijima. U suštini je ovo beauty blog, ali fokusirana sam na zdravi lifestyle, tako da mnogo vremena i truda ulažem u zdravu prehranu pa se na blogu nalaze jednostavni i ukusni recepti. Takođe, pišem o načinima na koje sam fizički aktivna (vježbe s tegovima, kardio, joga). Naravno, na blogu su nezaobilazne recenzije preparativnih i dekorativnih proizvoda, a nerijetko podijelim i manikir koji tog dana krasi moje nokte. Fotografija je moja strast i svaku temu kojom se bavim, nastojim ilustrovati na što ljepši, kvalitetniji način”, otkrila je Selma.

 

6. Maniana.

foto: Maniana.

Maniana., sa 11 600 pratilaca, na šestom je mjestu. Ova beauty i fashion blogerka vrlo brzo je stigla do svojih pratilaca. Pored modnih savjeta na njenom blogu su i travel postovi. Svakako je najzanimljiviji njen YouTube kanal.

 

7. Ena Sarić

foto: Arkona Make Up and More

Savjete Ene Sarić prati 10 300 ljudi. Na njenom blogu ima svega. Make up, kako onaj jeftinjaka tako i high end, savjeti, koliko je nešto isplativo kupiti, totalni promašaji, njega kože, tijela. Ima tu i postova o ishrani, čajevima, zdravoj njegi kose, meditaciji, make up tutorijalima, o kistovima…

 

8. Ajla Hodžić

foto: Ma Petite Fille Jolie

Ajla Hodžić, čiji je magični broj, za sad, 10 000, nalazi se na osmom mjestu. Pored modnog bloga, Ajla je dvije godine radila i kao model za japansku modnu firmu Nowistyle koja je pokrivala neke od poznatih japanskih brendova.

“Danas je prisutna takozvana fast fashion, moda/trend koji ne traje duže od mjesec dana i teško je biti ukorak sa svim tim brojnim trendovima koji nam se nameću svakodnevno, tako da je moja varijanta mnogo jednostavnija i, manje-više, jedinstvena. Smatram da danas, prateći modne trendove koji su nam nadohvat ruke, svako može biti ‘modna ikona’, ali to nije ono što određenu osobu čini modnom ikonom, jer onda ne bi bilo ničeg zanimljivog u svijetu mode”, kaže Ajla.

 

9. Zerina Šemsović

foto: mademoiselle0101

Mode nikada dosta. To zna i Zerina Šemsović, ali i njenih 8 000 pratilaca na društvenim mrežama. Zanimljivo je to što se okarakterisala kao plus size.

“Svaka žena konačno treba da shvati da su harizma i ono što nosimo unutra ogledalo nas, kilogrami zaista nisu bitni i to da li nosite broj 36 ili 42 o vama ne govori ništa. Ali ukoliko nosite 36, a rugate se nekome ko nosi 42 i pri tome ima svjetlosnu godinu više stila od vas, zapitajte se za svoje nesigurnosti i koliko uživate u tom svom broju 36”, savjetuje Zerina.

 

10. Adina Žuga

foto: Nuclear Glitter

I Adina Žuga, poput Selme, piše na engleskom, a savjete joj prati oko 7 500 pratilaca. Njen blog prepun je beauty, fashion i lifestyle priča. Uvijek je, kaže, bila strastvena po pitanju mode pa je 2014. godine napravila blog Nuclear Gllitter da bi sebi stvorila mjesto gdje bi dijelila savjete u vezi stila. Vremenom je započela rad na svojoj modnoj liniji, a njen blog je postao neiscrpan izvor jedinstvenog stila i to zajedno sa timom kreativnih individualaca. Ostala je lojalna svojim kratkim šiškama više od decenije i stvorila je jedinstven prostor za sve žene širom svijeta.

Ova lista, prava je slika BiH beauty i fashion blog scene, a činjenica je i da je njihov uticaj veliki. Osim njih, ima i onih koji se ne nazivaju blogerima, ali prate modne trendove i to veoma lijepo i zanimljivo “upakuju”.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info