Da li ste znali: Postoji čokolada sa potpisom, a razlog za to je nevjerovatan

0

Njeno veličanstvo – čokolada. Bijela, crna ili mliječna. Sa voćem, lješnjacima, rižom, kokosom…ma nema kakvih nema. Ujutru, naveče, poslije ručka, uz kafu – uvijek može i uvijek se rado pojede.

Kažu da čokoladni počeci idu 2 800 godina unazad kada su je i sami bogovi konzumirali. Danas je jedu svi, i stari i mladi. Gotovo da ne prođe dan da ne zasladimo, a Švajcarci se slade najviše. Tako je pokazalo istraživanje iz 2003. godine. što je sasvim logično jer su upravo Švajcarci najpoznatiji proizvođači kraljice svih slastica.

wedel-creme-brulee-rgbČokoladni festivali su, takođe, nešto što morate da iskusite. Istopljena čokolada teče u fontanama i niko vas neće spriječiti da umočite jagodu. Kolači na sve strane i sa svim onim čokoladama koje smo pomenuli. Hedonizam na visokom nivou.

Jedna posebna tvornica čokolade osnovana je 1851. godine u Varšavi. Sigurno ste čuli za Wedel čokoladu. Za tu ukusnu deliciju zaslužan je gospodin Karol Wedel sa suprugom Karolinom. Njihove čokolade su nakon dvadesetak godina postale toliko popularne da su mnogi željeli napraviti kopiju i kao takvu je distribuirati na tržište. Karolov sin Emil, naslijedivši porodični biznis i shvativši šta se događa na tržištu, odlučio je da svojeručnim potpisom zaštiti svoj proizvod. Od tada, svaka proizvedena čokolada bila je autentična, osim toga što je bila preukusna.

Tako je mali porodični biznis postao velika kompanija koja danas plasira svoje proizvode širom svijeta, u više od 25 zemalja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info