TV m:agazin: Pametna ogrlica koja prikazuje raspoloženje kućnog ljubimca

0

Sredina decembra rezervisana je za 11. izdanje emisije m:agazin, koje je na programu Radio Televizije Republike Srpske u subotu, 17.12. u 15 časova. Voditeljski par Vanja Partalo i Igor Kalaba i ovaj put će obradovati ljubitelje tehnoloških aktuelnosti  i provesti gledaoce kroz uzbudljivi svijet nauke i inovacija.

Superpametni daljinski upravljač

Daljinski upravljači su nam umnogome olakšali upravljanje različitim uređajima u domaćinstvu. Ipak, često zadaju glavobolju kada uvidite koliko mnogo prostora zauzimaju. „Smart Remote“ je pametni upravljač za koji se slobodno može reći da predstavlja najnapredniji uređaj ove vrste do sada, kompatibilan sa preko različitih 25 000 uređaja. Prednost ovog pametnog daljinskog upravljača je što, osim kontrole mnogobrojnih uređaja u domu, u stanju da služi kao pravi čarobni štapić. Naime, ukoliko ga usmjerite prema prozoru, saznaćete kakve su vremenske prilike, a omogućava i aktivaciju nekih od najpopularnijih usluga, poput Uber-a. S obzirom na to da prepoznaje infracrvene, WiFi i Bluetooth signale korisnicima će pružiti do sada neviđen komfor i zabavu.

Ogrlica koja mjeri sreću kućnih ljubimaca

Ljubitelje životinja obradovaće nova ogrlica za pse, koja dolazi iz Japana, a za koju proizvođač tvrdi da može da otkrije šta vaš pas u tom trenutku osjeća. Vlasnici kućnih ljubimaca tako više ne moraju da da se brinu da li je njihov najbolji prijatelj  tužan ili ne. „Injupati“ ogrlica uz pomoć aplikacije prati rad srca psa i daje svjetlosne signale i to različitima bojama za različita emotivna stanja. Ova posebna ogrlica koristi senzor koji analizira varijacije u otkucajima srca psa, nakon čega algoritam određuje njegovo trenutno raspoloženje. Ukoliko se na ogrlici upali crveno svjetlo označiće uzbuđenje ljubimca, plavo pokazuje opuštenost, bijelo je znak za skoncentrisanost, dok kombinacija boja predstavlja osjećaj sreće.

Najkraća jedinica vremena

Često imamo utisak da vrijeme leti, a zahvaljujući njemačkim naučnicima dobili smo i novi dokaz za tu tvrdnju. Oni su mjereći izlazak elektrona iz atoma, uz pomoć ultraljubičastog svjetlosnog pulsa, uspjeli da izmjere zeptosekundu, odnosno bilioniti dio milijarditog dijela sekunde. Do ovog slučajnog otkrića, tim naučnika iz Maks Plank Instituta za kvantnu optiku, došao je istražujući fotoelektrični efekat Alberta Ajnštajna. Nova jedinica vremena predstavlja najkraći dio vremena, za koju milisekunde i nanosekunde djeluju kao vječnost.

Gledaoci će u ovom izdanju m:agazina upoznati Roberta Dacešina, koji je na konkursu kompanije m:tel „m:bloger“, osvojio drugo mjesto. Robert će predstaviti svoj blog “Rio, priče sa putovanja“, u kojem brojne čitaoce savjetuje kako da proputuju svijet za malo novca.

Sve ovo, ali i još mnogo toga vas čeka u subotu, a ukoliko propustite redovni termin emisije, m:agazin možete pogledati i u repriznom terminu, u nedjelju u 17 časova na kanalu RTRS Plus. Vaše komentare i prijedloge možete poslati putem inboksa zvanične Facebook stranice kompanije m:tel ili putem email adrese [email protected]. U slučaju da ste propustili neku od prethodnih deset epizoda ove sezone možete ih pregledati i putem YouTube kanala kompanije m:tel.

m:tel – imate prijatelje!

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info