Šta čini vrhunsku čokoladu?

0

Kako bi se došlo do vrhunskog čokoladnog iskustva, potrebno je da se pažljivo odabere i objedini nekoliko različitih ukusa. Ova specifična vještina je nekada bila poznata isključivo najiskusnijim poznavaocima čokolade, a sada je koriste i neki od najpoznatijih čokoladnih brendova u svijetu. Iako nismo uspjeli da otkrijemo tajnu koja stoji iza savršenog čokoladnog recepta, saznali smo nešto više o idealnoj kombinaciji potrebnih sastojaka i to od stručnjaka u Wedelu, jednoj od najvećih fabrika čokolade u Evropi.

Kako nam je objašnjeno, nije dovoljno da probate slatkiš, ono što je zaista važno jeste okus svakog ukusa, koji zajedno sa ostalima daje cjelokupan osjećaj užitka. Neki od najčešćih i najpopularnijih ukusa su:

Kakao

Ukoliko ste se nekada pitali koji je ključni sastojak u procesu proizvodnje čokolade, znajte da je u pitanju kakao. Uzimajući u obzir to da na jednom kakao stablu naraste svega 1000 zrna godišnje, čemu je potrebno dodatnih 3 do 5 godina za sazrijevanje, nije teško shvatiti koliko je ovaj sastojak zapravo dragocjen. Kompanije kao što je Wedel, uvoze direktno iz Gane, odakle i potiče najkvalitetniji kakao.

Okusi

Ipak, potrebno je dodati i druge sastojke. Uzmimo Tiramisu za primjer, koji je zapravo slojeviti desert, u kojem uglavnom dominira ukus kafe. Kada se iskombinuje sa visoko-kvalitetnom mliječnom čokoladom, ova mješavina postaje recept za savršen ukus.

Dodatno je zanimljivo i to da se zemlje kao što su Engleska, Španija i Francuska, još uvijek ne mogu usaglasiti po pitanju porijekla krem brule poslastice, jedne od najtraženijih u svijetu. Ipak, poznato je da njenim dodavanjem mliječna čokolada dobija potpuno novi ukus.

Kako bi se dobila nešto egzotičnija tekstura, uvijek je moguće poigrati se sa nekim od najpopularnijih voćnih ukusa. Ipak, i oni se moraju pažljivo testirati i kombinovati kako bi se stvorio konačni osjećaj potpunog užitka. Stoga, postojeći se uvijek mogu obogatiti ukusima poput višnje, maline, narandže ili čak lješnika.

Strast

Na kraju, kako bi se pripremila jedinstvena mješavina različitih ukusa, potrebno je da se doda i strast u cijeli proces. Kako smo saznali u fabrici čokolade E. Wedel, od suštinskog značaja je da se čokolada istinski voli, zbog čega sa svima dijele svoju strast ka čokoladi.

Sve u svemu, razlikovanje svakog sastojka uklopljenog u idealnu čokoladu je stvar vještih majstora čokolade. Ono što mi možemo da uradimo, jeste da uzmemo zalogaj užitka i iskusimo cjelokupnu senzaciju.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info