A kome ćete vi pomoći za praznike?

0

Neko je nekad, zarad sopstvene koristi, decembar proglasio mjesecom darivanja, mjesecom kada treba da budemo dobri jedni prema drugima, da se solidarišemo, budemo humani. I hvala mu, jer ma koliko licemjernno bilo, drago mi je da bar jedan mjesec u godini obraćamo pažnju na one kojima je to neophodno, da im bar jedan dan u godini izmamimo osmijehe na lica.

Svake godine velike kompanije organizuju humanitarne akcije prikupljanja paketića i pomoći za one kojima je to najpotrebnije, a vi se ne morate oslanjati na njih već uradite isto. I nije važno koliko ste u stanju da odvojite, jer vaše malo nekome znači svemir.

Akcije su već uveliko počele i to prvo po školama pa su djeca donosila neke najosnovnije namirnice koje će se pakovati i dijeliti porodicama koje su socijalni slučajevi. Ukoliko je to slučaj i u školi vaše djece, nemojte slati samo slatkiše već i rižu, tjesteninu, ulje, šećer, kao i školski pribor, a tople kape i rukavice će takođe dobro doći.

Kako još pomoći?

Donirajte višak odjeće Crvenom krstu

Ja sam uvjerena da bih svakog mjeseca da sređujem ormare imala šta da izbacim i proslijedim dalje, a vjerujem da je tako u većini domova. Neka decembar bude vaš mjesec za sređivanje ormara. Odvojite sve ono što niste obukli godinu dana, sve ono što vam je maleno i što čuvate za dane “poslije dijete”. Ako prelistate facebook grupe, uvijek ćete pronaći apele za pomoć u garderobi, nađite kontakte i proslijedite sve ono što ste odvojili ili garderobu jednostavno odnesite do Crvenog krsta, Merhameta ili neke druge organizacije koja će je proslijediti onima koja je ona najpotrebnija.

Poklonite višak igračaka humanitarnim organizacijama

Sa koliko tačno igračaka se vaša djeca igraju? Sigurna sam da svaka mama zna tačan broj, jer to je uvijek puno manje od onoga koliko imaju. Sve igračke koje samo skupljaju prašinu, ali koje nisu potrgane, poklonite nekom domu za nezbrinutu djecu, udruženju ili opet mališanima za koje znate da nemaju. Na primjer, udruženje porodica sa četvoro i više djece, “Četiri plus”, počelo je sa prikupljanjem nikoljdanskih paketića za mališane jer čak 70% ljudi koji čine ovo udruženje su nezaposleni roditelji i ne mogu svojim mališanima priuštiti paketiće. Informišite se šta im tačno treba.

Javite kome je pomoć potrebna

Kompanija TROPIC i ove godine želi obradovati one kojima je to najpotrebnije pa su pokrenuli konkurs na kome svi mogu predložiti one za koje smatraju da im je pomoć najviše potrebna. Svoje prijedloge možete ostaviti na TROPIC facebook stranici. Sigurni smo da postoji još kompanija koje ovaj decembar žele obilježiti baš dobrim djelima pa se odazovite na svaku.

Pomozite napuštenim životinjama

Najmanje što možete uraditi za napuštene životinje jeste da ih nahranite tokom ovih hladnijih dana. Kada vidite psa ili mačku ispred zgrade, podijelite s njima svoj ručak ili im kupite konzervu hrane za životinje. To ne zahtijeva mnogo odricanja, a životinjama će sigurno značiti.

I potrudite se da to darivanje nastavite i u januaru, februaru, martu… Neka vam pređe u naviku i slobodno pričajte o tome šta ste uradili – možda će to nekome biti motiv da uradi isto što i vi. Humanost treba da se dijeli.

P.S. I ako do sada niste, decembar je mjesec kao stvoren da postanete dobrovoljni davalac krvi.

Izvor: Kućica

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info