Veze: Da li bi se ikada udala za duplo starijeg muškarca?

0

Ono što je u Holivudu normalno, kod nas je još uvijek tabu. Ako je muškarac mnogo stariji od vas, prva asocijacija je da ste sponzoruša. Ako ste pak vi od njega, onda ide priča: “Može mu mama biti. Kriza srednjih godina.” Šale na vaš račun ne prestaju, jer pobogu vi radite nešto van okvira društva.

Treba naći čovjeka svojih godina, sličnih interesovanja, perspektivnog, pouzdanog. Treba naći čovjeka. A kad ga nađete, zar je zaista bitno koliko on ima godina? Ako se vi slažete, volite, nadopunjujete, to je sasvim dovoljno. To je sve. Ipak, ako ste u vezi u kojoj postoji velika razlika u godinama, evo šta će vam biti neizbježno.

Naporna pitanja


“Jesi li se udala zbog novca? Kakav je vaš seksualni život? Imate li ga uopšte?” Pitanja se samo nastavljaju do onoga: “A šta ćeš kad on bude imao sedamdeset, a ti pedeset?” A ako ste vi ta koja je starija, onda će krenuti strahovi. Hoće li vas ostaviti jer ste stare? Dolaze mlađe, zgodnije, ljepše. Da, istina je, dolaze.

Ali nije li tako i u “normalnim” vezama. Ako se neko odluči za vas, odlučio je. Ne postoji nešto što će mu promijeniti mišljenje. Osim ako se ne radi o tome da mu nije stalo, a tada je potpuno nebitno koliko imate godina. Uostalom, pogledajte primjer slavne Dženifer Lopez i Kaspera Smarta. Zamjeri li njoj neko?

Svi problemi koje imate su zbog razlike u godinama


Svi parovi imaju uspone i padove, ali vama se automatski pripisuje da je to zbog razlike u godinama. To je potpuno pogrešno, jer treba da posmatrate vaš odnos kao vezu dvije osobe, nevezano za godine.

Očekivano je da ćete imati različite poglede na svijet, kao i da će postojati nesuglasice uzrokovane upravo time. Međutim, to ne znači da je izvor svih problema upravo ta razlika. Razgovor, kompromisi i rad na vezi su neophodni za svaku vezu, bez obzira na godine.

Kako planirati


Bez obzira što živite za sadašnji trenutak, treba okvirno znati i šta dalje. Kako zamišljate budućnost sa njim i možete li je zamisliti uopšte? To može biti zahtjevno i predstavljati jedan od izazova za vaš odnos, ali trebate znati.

Planiranje je svakako izazov u vezama, bilo da se radi o vezama sa razlikom u godinama ili ne. Ono što treba da znate jeste postoje li zajednički planovi ili je svako “solo igrač”. Dio planova se odnosi i na vaše stavove po pitanju ključnih stvari i odluka.

“Ko je tvoj tatica?” i ostale šale


Gotovo je neizbježno da se drugi šale na vaš račun, a možda čak i on sam. Međutim, vremenom ćete naučiti kako da se nosite s tim. Ono što vas čini drugačijima od drugih je vaše, privatno, skriveno i uopšte ne mora biti shvaćeno.

Shvatite šale kao sastavni dio vaše veze i naučite se šaliti na svoj račun. Neka vas poznati primjeri inspirišu da shvatite kako se može uspjeti. Bilo da se radi o muškarcu koji je stariji (primjer Harison Ford i Kalista Flokart) ili obrnutoj situaciji (kao što su bili Dženifer Lopez i Kasper Smart).

Razgovor o djeci i planiranje


Jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju parovi sa velikom razlikom u godinama jeste planiranje djece. Ponekad se radi o tome da vaš partner ima djecu iz prošle veze ili braka, a nekad je problem u tome što jedno od vas ne može imati djecu.

Međutim, to ne treba da vas spriječi u vašoj namjeri, ako je i dalje imate. Planirajte porodicu uz razgovor sa partnerom o tome želi li on djecu i je li opcija usvajanja, recimo, prikladna za njega. Sve u vašoj vezi je stvar kompromisa i razgovora.

Mišljenja roditelja i okoline


Sa svim pitanjima, pretpostavkama i šalama na račun vaše veze, nemoguće je izbjeći pritisak okoline. Problem se prvenstveno javlja u trenutku kada partnera trebate predstaviti svojim roditeljima, koji mogu biti njegovi vršnjaci.

Vrlo vjerovatno da ćete se u startu suočiti sa izjavom: “Kćeri, mogla si bolje. Šta će ti on?” Ali, realno gledano, to će vam se desiti prije ili kasnije sa bilo kojim partnerom, jer vaši roditelji misle da vi uvijek možete bolje.

Bilo da se radi o karijeri ili partneru, prije će vas kritikovati nego hvaliti. Ipak, oni vas vole i vremenom će shvatiti da je vaša veza vaš izbor. Sreća vas i vašeg partnera ne zavisi od drugih već od vašeg truda i zalaganja. Pronađite mehanizam uz pomoć kojeg ćete prestati da brinete šta će drugi reći.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info