6 koraka u proizvodnji vrhunske čokolade

0

Da li ste se ikada pitali šta izdvaja jedan brend čokolade u masi svih ostalih koji se nalaze na ovom pretrpanom tržištu? Mi jesmo, i potražili smo odgovore u jednoj od najvećih fabrika čokolade u Evropi – kompaniji Wedel.

Njihovi stručnjaci su nam objasnili da u proizvodnji čokolade vrhunskog kvaliteta postoji šest ključnih koraka:

  1. Recept – Recept je u konditorskoj oblasti temelj uspješnog biznisa. Kako bi se razlikovali od svih ostalih, najveći brendovi koriste originalne, tajne recepte, i ostaju im vjerni tokom narednih decenija i vijekova. Wedel je jedan od takvih brendova, a njihova tajna se uspješno čuva još od sredine 1800-ih godina.
  2. Kakao – Dobar recept je bezvrijedan ukoliko nemate prave sastojke, tvrde naši sagovornici. Zbog toga se stalno moraju održavati visoki standardi prilikom izbora sastojaka. Kakao je svakako najvažniji dio čokolade, zbog čega ga Wedel uvozi čak iz Gane, gdje raste kakao najboljeg kvaliteta.
  3. Ostali sastojci – Izbor ostalih sastojaka je veoma raznovrstan u svakoj većoj fabrici, ali kriterijumi prilikom njihove selekcije moraju da ostanu visoki. Najpopulariji ukusi danas su oni koji kombinuju visokokvalitetnu mliječnu čokoladu i kolače, kao što su tiramisu ili crème brûlée.
  4. Proizvodna linija – Proces proizvodnje je većinom automatizovan, a čine ga mašine koje su napravljene specijalno za proizvodnju čokolade. Svaka velika fabrika posjeduje postrojenja dizajnirana upravo za njihove proizvode, pa se nerijetko dešava da se moraju praviti nove mašine kako bi se pravila nova vrsta slatkiša. Ipak, najprestižniji proizvodi, uključujući i brojne proizvode kompanije Wedel, zadržali su dodir majstorske ruke, koja im dodaje specifičan ukus i održava duh tradicije živim.
  5. Kontrola kvaliteta – Potrebna je samo jedna loša serija ili čak samo jedan loš proizvod kako bi se ugrozila reputacija građena vijekovima. Zato ovdje uskače kontrola kvaliteta, sa čestim i strogo regulisanim provjerama, koje se obavljaju na dnevnom nivou. Iako lično testiranje čokolade zvuči kao posao iz snova, provjere se danas obavljaju na mnogo ozbiljnijem nivou i obuhvataju različite hemijske analize.
  6. Pakovanje – Često potcijenjen, ali jedan od ključnih elemenata u pridobijanju kupaca je upravo pakovanje, kažu u kompaniji Wedel. Spoljašnost proizvoda mora vjerno odražavati ono što se nalazi unutar pakovanja, pa se tako Wedel opredijelio za vrhunsku kraljevskoplavu ambalažu, koja vizuelno ističe superioran ukus ove čokolade, kakav se i očekuje od „male kockice velikog užitka“.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info