Filantropija i društvo: investicija u budućnost

0

U Banjaluci je 17. novembra, u Muzičkom paviljonu parka Petar Kočić, održana panel diskusija „Filantropija i društvo: investicija u budućnost“, u organizaciji Fondacije Mozaik, koja je jedna od članica SIGN regionalne mreže, osnovane s ciljem promocije održivog civilnog društva, razvoja zajednica, filantropije i intersektoralnog partnerstva.

Ovom prilikom predstavljen je Priručnik za primjenu standarda za prikupljanje sredstava, kao i istraživanja i preporuka za poreske olakšice u oblasti filantropije. Ove preporuke, koje su već predstavljene i poslate ministarstvima finansija u BiH, imale bi važnu ulogu u podsticanju kompanija i privatnog sektora uopšte da više ulažu u društvenu zajednicu.

U panel diskusiji na temu filantropije i društva su učestvovali predstavnici kompanija m:tel Milica Stojaković, portparol, te Marina Marjanović-Stupar, direktorka marketinga i komunikacija UniCredit Bank Banja Luka, kao i Dušica Runić, direktorka UG Eko-turistički inkubator i Predrag Borojević, direktor UG Most. Na panelu je razgovarano o korporativnoj filantropiji, ulozi kompanija u društvu kako bi se stvorila što bolja klima za zajedničko djelovanje u pozitivnom pravcu, te dobrim inicijativama koje doprinose poboljšanju kvaliteta života ljudi. Ovo je bila odlična prilika da ‘profitni’ i ‘neprofitni’ svijet zajednički naprave još jedan korak ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva, da se istakne ono što je važno za kompanije kada je riječ o davanju i poslovanju. Svakako, ovo je bila i prilika da svoja iskustva razmijene oni koji širom zemlje na terenu provode dobre stvari za društvo i oni koji ovakve inicijative i projekte podržavaju.

Milica Stojaković, kao predstavnica kompanije koja je prepoznata i priznata kao jedna od najodgovornijih u BiH na polju društvene odgovornosti, i ovom prilikom je istakla da je društveno odgovorno poslovanje ugrađeno u samu strategiju ove kompanije, te naglasila da m:tel nastoji da prati sve sfere društvenog života zajednice u kojoj posluje, kao i da pruži podršku inicijativama koje imaju za cilj upravo unapređenje i razvoj te zajednice. Ona je izrazila zadovoljstvo što je upravo na ovom mjestu odgovoreno na mnoga korisna pitanja, poput onog šta motiviše kompaniju da ulaže u zajednicu, kakve partnere kompanije traže, kakve vrste inicijativa podržavaju, te šta organizacije zapravo mogu napraviti kako bi postale partner na putu zajedničke brige o društvu.

Ovakvi događaji su već sami po sebi investicija u budućnost, jer stvaraju povoljnu klimu i bolje razumijevanje između onih važnih faktora koji učestvuju u izgradnji boljeg i srećnijeg društva, što je i krajnji cilj i kompanija, kao i organizacija i udruženja koje se time bave.  

m:tel – imate prijatelje!

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info