Savino polje: Spoj tradicije i kvaliteta u butelji vrhunskog vina

0

Sakriven u zelenoj i plodnoj dolini kroz koju protiče potok okružen listopadnim šumama, visokim kiparisima i mediteranskim rastinjem, već više od osam vijekova u tišini i molitvi živi manastir Hilandar. Najsažetiji utisak koji ostavlja Hilandar i njegova okolina iskazana je još riječima Svetog Save, zapisanim u „Hilandarskom tipiku“ iz 1200.  – „Ni jedno mesto na zemlji se sa ovim ne može uporediti.“

Na Svetoj Gori Atonskoj, u Vrtu Presvete Bogorodice, pravoslavna monaška zajednica živi preko hiljadu godina. Monasi upravljaju Svetom Gorom i izdržavaju se od priloga i prihoda sa sopstvenih imanja. Od samog začetka njeguju vinograde i spravljaju vino, a prva trgovina vinom uređena je još 970. carskim svetogorskim ustavom. U srpskom biseru na Svetoj Gori, Hilandaru, zadužbini Svetog Save i Prepodobnog Simeona Mirotočivog, monasi sa svojih ktitorskih posjeda spravljaju vino od 1198. godine, kada je manastir osnovan.

U naše vrijeme, nakon velikog požara 2004. godine u kome je izgorjela polovina hilandarskih zdanja, pokrenut je veliki poduhvat obnove. Uz građevinske radove preduzeta je i obimna obnova manastirske ekonomije.

Na Savinom Polju, koje se nalazi na oko dva kilometra sjeverno od manastira, podno Pirga Sv. Kralja Milutina iz 14. vijeka, uz samu obalu mora, na površini od 17 hektara, 2007. godine podignut je vinograd sa namjerom da se započne sa proizvodnjom vrhunskog vina. Zasađene su francuske sadnice merloa, kaberne sovinjona i kaberne frana. Uz vinograd, u zgradi starog pristaništa iz 18. vijeka, nalazi se savremeno opremljena vinarija.

Prva berba je donijela vino „Savino Polje 2010“, koje odlikuje jedinstveni spoj klasičnih bordo kupaža i vina iz osunčanih mediteranskih vinograda. Vino se pojavljuje nakon odležavanja u drvenim bačvama, bariku, inoks sudovima i bocama, čuvajući pri tome sve sortne odlike vrhunskih sorti grožđa od kojih je nastalo. Etiketa „Savino Polje“ garantuje  da je vino nastalo isključivo od grožđa iz istoimenog vinograda. Vino treba služiti na sobnoj temperaturi i obavezno ga dobro dekantirati, kako bi došli do izražaja svi njegovi vrhunski kvaliteti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info