OK „Borac“ se uz podršku m:tel-a takmiči u društvu najboljih klubova u BiH

0

Iako je odbojka u Banjaluci godinama bila u sjeni nekih popularnijih ekipnih sportova, a zbog nedostatka finansijske podrške nije ostvarivala značajnije sportske rezultate, Odbojkaški klub „Borac“ se trenutno može pohvaliti statusom premijerligaša, koji sa ponosom nosi ime slavnog kluba.

Odbojkaški klub „Borac“ takmiči se u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, što je, ujedno, najviši rang ovog takmičenja. OK „Borac“ je u ovo prestižno društvo prvi put ušao 2014. godine i trenutno je stabilan prvoligaš. Prije toga, klub se takmičio u ligi Republike Srpske, gdje je bio prvak, a ovo je treća godina zaredom kako klub uspješno nastupa u društvu najboljih bh. klubova. Ovogodišnja takmičarska sezona u Premijer ligi BiH počela je sredinom oktobra, odigravanjem prvih utakmica.

„Proteklu sezonu smo završili na 6. mjestu, što je sredina tabele, a što smo bili i zacrtali kao cilj, sa finansijskim sredstvima sa kojima raspolažemo. Ovogodišnji cilj je da budemo među prva četiri kluba“, kaže direktor kluba Saša Puškarić.

Igrački kadar čine domaći odbojkaši iz Republike Srpske i BiH, mahom studenti, koji su prije toga ovaj sport trenirali u gradovima iz kojih dolaze. Tokom školovanja u Banjaluci, pridružuju se klubu i nastupaju za OK „Borac“. Muški klub funkcioniše u svim kategorijama, raspolaže sa pionirskim, kadetskim i juniorskim selekcijama, dok je ženski klub tek započeo sa treninzima, u kojem se za sada treniraju samo pionirke.

„Glavni centar odbojke u BiH trenutno se nalazi u Brčkom, iz kojeg dolaze klubovi koji su već godinama prvaci BiH, ali ti klubovi imaju ogromne budžete, koji im na neki način i osiguravaju šampionske titule. Regionalni centar odbojke je u Novom Sadu gdje trenutno igraju četiri odbojkaša iz Ljubinja. To su sve naši studenti, ali klubovi u Srbiji mogu da im ponude bolje uslove, koje mi još uvijek nismo u stanju da osiguramo“, rekao je Puškarić.

Treninzi i utakmice OK „Borac“ se održavaju u dvoranama „Borik“ i „Obilićevo“, a ulaz na sve utakmice je slobodan. Posjećenost je jako dobra, a dvorana u Obilićevu je najčešće ispunjena do posljednjeg mjesta. Prije početka sezone, odbojkaši su igrali pripremne utakmice sa poznatim klubovima iz regiona.

 „Imamo uspješnu saradnju sa OK ’Vojvodina’ Novi Sad i OK ’Mladost’ Zagreb, sastajemo se i odigravamo trening utakmice. Imamo u planu da nakon završetka ovogodišnje prvenstvene sezone napravimo jedan međunarodni turnir na kojem bi, pored ova dva kluba, došao i OK ’Partizan’ iz Beograda“, navodi Puškarić.

Posljednji turnir u Banjaluci ovakve vrste organizovan je davne 1994. godine, na kojem su pored domaćina učestvovali i odbojkaški klubovi „Partizan“, i „Crvena Zvezda“ iz Beograda, kao i „Budućnost“ iz Podgorice. Taj turnir je trebalo da preraste u tradicionalan, ali ni nakon više od 20 godina, Banjaluka nije imala organizovala jak odbojkaški turnir. Osim međunarodnog turnira, direktor kluba kaže da se u Banjaluci za daleko manje novca može organizovati turnir u odbojci na pijesku, koji bi mogao privući klubove iz regiona i sigurno bi bio jako posjećen.

Puškarić napominje da su iz Banjaluke potekli poznati odbojkaši, poput Saše Rednića koji je ostvario zapaženu karijeru nastupajući u najjačim evropskim ligama. Nakon završetka igračke karijere, Rednić se vratio u Banjaluku, gdje trenutno obavlja funkciju prvog trenera u OK „Borac“. Od mlađih igrača izdvaja Davora Džombića, jednog od najboljih odbojkaša Borca, koji takođe ima igračko iskustvo u inostranstvu. Smatra da bi uz još veće zalaganje kluba i obimnije finansijsko ulaganje, koje podrazumijeva pronalazak dodatnih sponzora, OK „Borac“ mogao još više napredovati.

On navodi da je kompanija „m:tel“, uz manju podršku još nekoliko privatnih preduzeća, jedina koja je trenutno uz ovaj sportski kolektiv.

„M:tel nam je maksimalno izašao u susret i pružio punu podršku i na obostrano zadovoljstvo ta saradnja funkcioniše odlično, a nadamo se da će se tako i nastaviti. „Borac“ uz nesebičnu podršku kompanije m:tel konstantno napreduje u proteklih nekoliko godina. Takođe, među rijetkima smo koji se možemo pohvaliti činjenicom da nemamo nikakvih dugova, ni prema kome“, istakao je direktor OK „Borac“ Saša Puškarić.

m:tel – imate prijatelje!

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info