Menstruacija: Sve što želite znati, a sramota vas je pitati

0

Kada je riječ o menstruaciji, postoje određene stvari koje su veoma izvijesne: svakako obožava da nam uništi donji veš, rado se pojavi nenadano i, za vrijeme njenog trajanja, većina nas ne odustaje od čokolade i drugih slatkiša.

Međutim, postoje i određene stvari koje mogu biti mala “misterija” i zbog kojih vam može biti pa, recimo, pomalo neugodno da pitate ginekologa. Da otklonimo sve sumnje i dileme, donosimo par stvari koje sigurno želite znati, ali vas je malo neugodno da ih pitate. Pa, da počnemo.

Zašto se osjeti neprijatan miris “tamo dole”, tokom onih dana?


Sama menstruacija vjerovatno ne smrdi, ali kada krv dođe u kontakt s vazduhom i bakterijama i znojem, situacija može postati i prilično smrdljiva. Najbolja odbrana je da tampon ili higijenski uložak mijenjate što češće (što više krvi to je i miris neprijatniji). Naravno, ne zaboravite pranje (topla voda je odlična, ali izbjegavajte korištenje “jakih” sapuna).

Zašto je krv smeđa prvih par dana menstruacije?


Riječ je samo o starijoj krvi. (Crvena boja krvi prelazi u smeđu nijansu tokom vremena). Jedan od razloga može biti i to što ostaci endometrijuma od zadnjeg ciklusa izlaze napolje. Takođe, do ove pojave može doći i kada materica sporije ispušta krv dajući joj šansu da postane smeđa prije nego dospije do tampona ili higijenskog uloška. I, ukoliko se ovo dešava, da dolazi do sporijeg ispuštanja krvi, to obično nije problem oko kojeg treba da se zabrinete.

Obilno krvarenje? Kada bi trebalo da se zabrinete?


Vi najbolje poznajete svoje tijelo pa se zapitajte da li je riječ o krvarenju koje je vama obilnije ili koje je obilnije nego inače. Ukoliko toliko obilno krvarite, a da vas to sprečava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (ili ako morate da mijenjate tampon ili higijenski uložak češće nego obično), obratite se ginekologu. Iako nije tako uobičajeno, ponekad su miomi krivac za obilno krvarenje, a u tim slučajevima najčešće se radi miomektomija.

Kod žena u kasnim tridesetima menstruacija može trajati samo jedan dan. Da li je to normalno?


Kod velikog broja žena menstruacija kratko traje cijeli njihov život, a to ne znači da nešto nije u redu. Međutim, ako vam se to nije ranije dešavalo, a traje između četiri i šest ciklusa, bilo bi mudro da se obratite ginekologu. Veoma kratko trajanje menstruacije može biti znak mioma, polipa ili sindroma policističnih jajnika pa je potrebno da se to i ispita.

Krvni ugrušci tokom menstruacije su veoma veliki?


U većini slučajeva, ove grudvice krvi mnogo strašnije izgledaju nego što su bilo šta drugo. Obično se javljaju tokom obilnih menstruacija i znače da se krv brže ispušta – toliko brzo da antikoagulansi u organizmu ne mogu da utiču na njih odnosno da ne uspiju da “odrade svoj posao”. Upravo zbog toga i dolazi do ispuštanja pomenutih grudvica (odnosno ugrušaka).

Međutim, o kojoj veličini je riječ? Sve što je veličine grožđa ili trešnje nije znak na uzbunu, ali ako je riječ o ugrušcima veličine šljive i breskve, obratite se doktoru (zbog tako velikog gubitka krvi, žena može postati anemična).

Može li žena ostati u drugom stanju ukoliko upražnjava seks tokom menstruacije?


Da. Evo i zašto: često se može desiti da krvarite dok ste u fazi ovulacije (i pri tome možete ostati u drugom stanju). Pored toga, sperma može da “živi” i do sedamdeset i dva sata u vagini pa čak iako niste ovulirali prilikom odnosa, moguće je da spermatozoid pronađe jajnu ćeliju u sljedećih par dana kada se hormonska ravnoteža vrati u normalu.

Menstruacija dva puta mjesečno? Šta to znači?


Postoji mnoštvo razloga zbog kojih se mogu desiti nepravilnosti, kada je riječ o menstruaciji, a oni variraju od nivoa stresa do drugih zdravstvenih problema (sindrom policističnih jajnika, dijabetes, nepravilan rad štitne žlijezde, miomi, gojaznost). Ako se to desi samo jednom, ne brinite.

Često vjerujemo kako naši hormoni funkcionišu na najbolji mogući način, ali oni često mogu da “polude”. Međutim, ako vam se dešava tri do četiri mjeseca da menstruacija kasni (a niste u drugom stanju) ili ako je imate dva ili više puta tokom mjeseca, obratite se ginekologu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info