Međunarodni dan disleksije – Disleksija je različitost, a ne bolest!

0

Ove godine se  u Bosni  i Hercegovini, od 3. do 9. oktobra, po prvi put obilježava Međunarodna sedmica podizanja svijesti o disleksiji , u okviru koje se obilježava i 6. oktobar Međunarodni dan disleksije čiji cilj je razvijanje svijesti šire zajednice o problemima sa kojima se suočavaju disleksične osobe.

Disleksija je različitost koja čini teškim sticanje i korištenje vještina čitanja i pisanja, a njen uzrok još uvijek nije potpuno poznat. Jedna od teorija ukazuje na to da bi uzrok disleksije mogao biti drugačiji način obrade podataka u mozgu kod pisanog i(ili) govornog jezika.  Neurološkog je porijekla i nema povezanosti između nivoa  inteligencije i njene prisutnosti, a procjenjuje se da svako 10. dijete u svijetu pati od disleksije.

Kompanija m:tel se pridružila ovoj kampanji, te simbolično, na Međunarodni dan disleksije postavila profilne slike permutovanog m:tel  logotipa, upravo onako kako bi ga vidjele osobe s disleksijom.  Na društvenim mrežama m:tel-a, na web portalu, internom portalu, te blogu kompanije moguće je pronaći jedistvene vizuale kreirane za ovu priliku koji nose poruku da je disleksija različitost, a ne bolest!

Cilj je ukazati na široku rasprostranjenost disleksije, simptomatiku i mehanizme koji postoje, ali se ne primjenjuju, što ostavlja trajne posljedice na djecu, odnosno odrasle osobe koje imaju disleksiju.

Akciju obilježavanja pokrenulo je Udruženje za podršku osobama sa disleksijom “Vjetar”, formirano početkom ove godine, a uz podršku partnera: Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo, agencija McCann Sarajevo, Kriterion, GreenPrint i Buybook.

Više informacija o udruženju “Vjetar” o disleksiji i kako je prepoznati možete pronaći na njihovoj web stranici.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info