5 stvari koje se mijenjaju kada ste u braku

0

Često to čujete, rečeno na različite načine i sa različitim tonom: Brak mijenja sve. Iako može biti malo pretjerano za reći da izmjena zavjeta u potpunosti mijenja vaš odnos, istina je da brak poprilično mijenja dinamiku, od osjećanja do svakodnevnih obaveza.

Iako su ove promjene vjerovatno blago drugačije kod svakog para, sljedećih pet se ipak najčešće dešavaju kod većine.

 

5-stvari-koje-se-mijenjaju-kada-ste-u-braku

  • Očekujete više jedno od drugog. Bez obzira da li ste to shvatili svjesno ili ne, većina nas stavlja veću težinu na izraz “bračni drug” nego na “momak” ili “zaručnik”. Iako ovo ne znači da vi i vaš partner nikada nećete iznervirati ili razočarati jedno drugo, na ovoj tački vaše veze, vjerovatno pokušavate da podignete standarde jedno drugom: možete očekivati da se češće čujete tokom dana, da se više podržavate ili da ste emocionalno otvoreniji.
  • Osjećate se sigurnije i udobnije. Istina je da brak može dati osjećaj kao da ste prekriveni jednom velikom dekom koja vas čuva od nesigurnosti. Srećni ste. Voljeni ste. Našli ste svoju “osobu”. U tome ima dosta komfora, za mnoge ljude. Još jedna stvar koja se mijenja kada se osjećate sigurnije? Pozdravljate se sa tajnim navikama i grešnim zadovoljstvima. Sve karte su na stolu.
  • Više zavisite jedno od drugog. Vaši zavjeti učvršćuju vaše partnerstvo. Iako se možda još uvijek obraćate najboljoj prijateljici ili roditeljima kada su vam potrebni podrška ili savjet, vaš supružnik počinje da preuzima ulogu osobe kojoj povjeravate sve, ako to on već i nije bio.
  • Shvatate da se sve dijeli. Ako niste živjeli skupa prije braka ili čak iako jeste i većinu stvari ste dijelili pola-pola, sada dolazi do velike promjene. Ono što je tvoje je moje, a ono što je moje je tvoje – to može biti dosta velik izazov koji zahtijeva prilagođavanje.
  • Znate da ste, bez obzira na sve, u ovome skupa. Čak i kada prolazite kroz težak period ili nakon što ste imali prilično tešku svađu, nekako uvijek znate da će sve biti u redu. Vas dvoje ste sada tim koji radi na ostvarivanju zajedničkog cilja: dugog i srećnog braka.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info