Ovim postupcima sigurno nećete spasiti vezu!

0

Svaka veza je kompleksna i jedinstvena, a parovi koji znaju da im je suđeno ne zavaravaju se da će problemi s kojima se suočavaju nestati sami od sebe, preko noći. Oni se ne zavaravaju lažnim nadama da postoje brza rješenja za velike probleme. Oni će dati sve od sebe da poprave odnos razgovorom i prilagođavanjem ponašanja, ali nikada neće uraditi neku od sljedećih stvari da bi njihova veza opstala.

 

  • Trudnoća. Ovo je daleko najgora stvar za pogoršanje odnosa, jer beba može izazvati više problema nego što ih rješava. Možete pomisliti da ćete zbog zajedničkog života postati bliskiji, ali to se veoma rijetko (skoro pa nikada) dešava. Jedina stvar koju će beba osigurati jeste da ćete vi i njen otac biti “povezani” do kraja života (jer ćete se, najvjerovatnije, oboje starati o djetetu), ali to ne garantuje kakvu vezu ćete imati.
  • Brak. Ako je vaša veza na krhkim nogama, brak će samo produžiti neizbježno – raskid, a u ovom slučaju razvod. Brak neće učvrstiti vašu vezu ukoliko ste već imali problema u njoj, a potrošićete vrijeme i energiju u pokušavanju da održite nešto što je, u suštini, neodrživo.
  • Učestvovanje u seksualnim aktivnostima u kojima ne želite da učestvujete. Ukoliko partner nije zadovoljan vašim seksualnim životom i nagovara vas da učestvujete u nečemu s čim se ne slažete, ako ipak pristanete da to uradite, znajte da to neće spasiti vašu vezu. Sasvim je u redu upustiti se u želje i fantazije, ali oko toga se morate oboje složiti, bez pritiska da ćete raskinuti vezu ako jedno od vas ne pristane. A, ako vas partner voli i cijeni, svakako vas neće ni dovesti u situaciju u kojoj se ne osjećate seksualno prijatno.
  • Guranje problema pod tepih. Umorni ste od svađa i prepirki s partnerom i svaki put ih “rješavate” tako što ne pričate par dana jedno s drugim i onda nastavite kao da se ništa nije desilo. To je veoma loša praksa koja vam samo šteti. Ovdje ne dolazi do rješavanja problema. Ukoliko postoji problem, onda treba da ga riješite normalnim komuniciranjem (bez galame, razbijanja posuđa, lupanja vratima i slično). U suprotnom, krenite svako na svoju stranu.
  • Mijenjate se zbog partnera. Ono ste što jeste i partner se zaljubio u vas zbog svih stvari koje vi otjelovljujete. Ipak, stvar je u tome što parovi koji uđu u vezu, a da prije toga nisu dovoljno dobro upoznali jedno drugo, ubrzo mogu otkriti da osoba u koju su se zaljubili nije ona osoba za koju su je smatrali. Ukoliko partner očekuje (i želi) da se promijenite ili ukoliko vi pokušavate da utičete na njega kako bi se on primijenio, to neće ojačati vašu vezu. Zapravo, u ovakvim situacijama može doći i do osjećaja mržnje, jer partner (ili vi) može imati osjećaj bezvrijednosti i razviti nizak nivo samopoštovanja. Oboje ste dovoljno dobri, ali ako osjećate da je partner manje od toga (ili ukoliko partner pokušava da vas promijeni) onda sigurno niste jedno za drugo i takva veza nema budućnost.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info