5 grešaka koje pravite prilikom kačenja zavjesa

0

Zavjese svakom domu daju toplinu i to je nepobitna činjenica. Ima ih raznih profila, modela, prave se od raznih materijala, a prije nego što počastite vaše prozore i životni prostor ovim divnim ukrasima, potrebno je da znate sljedeće.

 

5 grešaka koje pravite prilikom kačenja zavjesa

  • Nepravilne mjere. Prva stvar koju treba da uradite jeste da izmjerite prozore i napravite podešavanja u zavisnosti od toga kako želite da zavjesa izgleda jednom kada je okačite.
  • Prenisko kačenje. Kako bi prostorija vizuelno izgledala veća, karniše ili šipke na koje ćete okačiti zavjesu najbolje je postaviti na plafon – to je posebno važno kada su u pitanju manje prostorije.
  • Prekratke zavjese. Najbolje je da zavjese sežu skroz do poda, ukoliko vam je cilj da prostoriji date klasični izgled.
  • Ne razmišljate o punoći zavjese. Kako biste postigli punoću, zavjesa bi trebalo da bude dva do dva i po puta šira od širine prozora. Primjera radi, ako su prozori široki 120 cm, zavjesa bi trebalo da bude široka 240 cm ili, još bolje, 300 cm.
  • Izbjegavate peglanje. Izgužvane zavjese izgledaju neuredno. I, pogrešno je ubjeđenje da će se one “ispraviti” same od sebe, par dana nakon što ih okačite. Određene zavjese se ne peglaju, ali ako imate one koje zahtijevaju peglanje, onda ih obavezno i peglajte.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info