Evo koliko je zaista loše spavanje sa šminkom na licu

0

U idealnom slučaju, par sati prije spavanja uživamo u šolji toplog čaja, vrelom tušu i dobroj knjizi. Relanost: zavaljeni smo ispred TV-a i, na kraju, nekako se dovučemo do kreveta. Bilo da je stvar nekoliko čašica više, iscrpljenosti ili čiste ljenosti, svi smo imali noći kada skidanje šminke prije spavanja nije bilo opcija. Ali, da li je to zaista tako loše?

 

Treba da znate sljedeće…

Svi znakovi ukazuju da je spavanje sa šminkom na licu veoma loše. Zapravo, to je jedna od najgorih stvari koju možete uraditi vašem licu. Tokom dana, šminka koja se nalazi na vašem licu “kupi” štetne slobodne radikale iz vazduha. Ove nestabilne molekule razlažu kolagen u vašoj koži i ubrzavaju proces starenja. Ukoliko ih ne isperete s lica, oni će “djelovati” tokom cijele noći.

Zapravo, to je neprijatelj broj jedan zdrave, nježne, čiste i glatke kože. Ukoliko je ne skinete prije spavanja, šminka usporava lučenje ulja i masti iz vaše kože što dovodi do razmnožavanja bakterija i stvaranja bubuljica i akni. Njeno skidanje, s druge strane, daje vašoj koži mogućnost da upije noćne proizvode koje koristite i da oni djeluju tokom cijele noći.

Sve vrste šminke mogu dovesti do nastanka nepravilnosti na koži, ali neke su gore od drugih. Tako, tečni puderi i prajmeri, posebno oni na bazi ulja, mogu začepiti pore i onemogućiti vašoj koži da pravilno diše. Korektor obično ima tendenciju da pogorša već postojeće stanje akni i bubuljica, što je prilično okrutna kazna – vjerovatno ga koristite kako biste prikrili crvenilo koje može nastati zbog akni. A karmin, ukoliko ga ne skidate, može uticati na isušivanje usana što, na kraju, može dovesti do njihovog pucanja.

Ni vaše trepavice nisu bezbijedne. Ukoliko spavate s maskarom na trepavicama, to može uticati na njihovo opadanje, ali i da trepavice postanu krhke i lomljive. Šminka za oči može dovesti do iritacije pa čak i do teških infekcija očiju, ukoliko čestice šminke dospiju u vaše oči tokom spavanja.

Ipak, nemojte se baš previše sekirati – to ne znači da ste napravili nepopravljivu štetu. Naime, koža je prirodno otporna na stres životne sredine i oštećenja pa će se ona sama, u izvjesnoj mjeri, štititi. Ipak, nemojte dozvoliti da vam spavanje sa šminkom na licu pređe u naviku. Iako jednom u toliko neće izazvati pretjeranu štetu, često spavanje sa šminkom na licu sigurno će ubrzati proces starenja.

Jutarnji plan akcije, kada vam se desi da prespavate sa šminkom na licu: umjesto jednom, lice operite dva puta. Nakon toga, nanesite masku na lice kako biste koži vratili njenu vlažnost (ili bar dobar dio vlažnosti), naravno, ako imate vremena. Još jedna stvar koju morate uraditi: promijenite jastučnicu, jer se na njoj nalaze ostaci šminke i bakterije (bez obzira što jastučnica može izgledati kao da nije prljava).

Za povremenu prvu pomoć, koristite maramice za skidanje šminke, ali nemojte se oslanjati na njih svako veče. One nisu ni blizu efikasne kao pranje lica sredstvom za čišćenje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info