Ove namirnice nipošto ne podgrijavajte!

0

Desilo se i uvijek će se i dešavati: skuvali ste više nego što je potrebno, ali nema veze – podgrijaćete to sutra. Ima veze i to veoma velike. Sigurno ne želite da pokvarite želudac ili da čak završite u bolnici! Ukoliko vam to nije cilj, jednostavno se uvijek pridržavajte sljedećih savjeta.

Špinat, blitva, celer, kelj


Lisnato povrće (kao što su vrste navedene u naslovu) sadrže visok nivo nitrata koji, kada se podgrijavaju, mogu postati kancerogeni nitrozamini.

Piletina i ćuretina


Sve vrste peradi moraju da se pažljivo pripremaju i dobro skuvaju kako bi se eliminisale sve opasne bakterije koje se na njima mogu naći. Podgrijavanje peradi utiče na razgradnju njihovih proteina pa je najbolje da ostatke sljedeći dan poslužite hladne (možete napraviti obrok salatu od njih i slično).

Jaja


Jaja su jedan od najboljih izvora proteina, ali ukoliko podgrijavate kajganu ili kuvana jaja znajte da ona zbog toga mogu postati toksična, jer toplota povećava širenje postojećih bakterija.

Krompir


Kada se ostavi na sobnoj temperaturi, postoji rizik da dođe do razvoja i širenja bakterija i virusa na termički obrađenom krompiru. Određene bakterije nećete “ubiti” ako krompir podgrijavate pa to nemojte ni raditi.

Gljive


Baš kao kod peradi i jaja, proteini u gljivama mogu izazvati stomačne tegobe ukoliko se one pravilno ne skladište. Sve dok termički obrađene gljive čuvate dobro rashlađene (u vremenskom roku od dvadeset i četiri sata) one su sigurne za jelo nakon podgrijavanja.

Riža


Spore bakterija mogu preživjeti čak i na termički obrađenoj riži, a ako se takva riža ostavi na sobnoj temperaturi doći će do razmnožavanja bakterija. Podgrijavanje neće eliminisati bakterije pa zato to nemojte ni raditi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info