7 kozmetičkih proizvoda na koje trebate odriješiti kesu (i 5 na kojima trebate biti stipsa)

0

Priznajte: egzotična lista sastojaka koja obećava da ćete imati prekrasnu kožu, “kao kod supermodela”, sigurno vam zvuči primamljivo. Ali, onda čujete mali glas u svojoj glavi koji vam govori da ćete izdvojiti basnoslovnu sumu novca samo na ambalažu u kojoj je proizvod zapakovan.

Međutim, neki proizvodi vrijedni su svakog feninga dok drugi nisu. Evo na koje treba da odriješite kesu, a na kojima treba da štedite.

Šampon – štedite

Trošenje na ekstravagantan šampon isto je kao da gledate kako vam novac otiče niz slivnik. S druge strane, ukoliko ste potrošili malo bogatstvo na farbanje ili izvlačenje pramenova, najbolje je da koristite šampon koji vam je vaš frizer preporučio.

 

Regenerator – uložite

Da, vi ga ispirate, ali ovi proizvodi su emulzije što znači da sadrže ulja ili vosak koji se ne miješaju s vodom. Dakle, koji god zdravi sastojci se nalaze u njima, oni ostaju u kosi i ne ispiraju se.

 

Sredstvo za čišćenje lica – štedite

Jer će ti fancy sastojci na vašem licu biti dvije sekunde – nedovoljno dugo da se isplati trošak. Imate osjetljivu ili kožu sklonu aknama? Birajte proizvode koji su namijenjeni osjetljivoj koži.

 

Dnevna krema – štedite

Ono što je bitno je da je krema sa zaštitnim faktorom (najbolje je koristiti one verzije koje imaju zaštitni faktor najmanje 15). Na tržištu ćete pronaći “more” krema koje obećavaju sve i svašta, ali uvijek imajte na umu da i cjenovno prihvatljivije kreme imaju zaštitni faktor.

 

Tečni puder – uložite

Jer vam on može pomoći da prikrijete sve potencijalne “probleme” na licu. Uvijek ga isprobajte prije nego ga kupite i to ne samo nijanse koje vam odgovaraju već i različite formule. Da li više volite lakše i prozirnije varijante? Ili vam više odgovaraju one koje bolje prekrivaju akne?

 

Puder u prahu – uložite

Osim ukoliko se ne odlučite za bezbojni, prozirni puder (tada možete biti štedljivi), svakako želite da ovaj puder isprobate prije nego ga kupite, naročito ako ga koristite u sve svrhe (kao korektor/puder/bazu za šminku).

 

Rumenilo u prahu – uložite

Pigmenti u rumenilu veoma su slični onima koji se nalaze u sjenki za oči. Što je proizvod jeftiniji to je veća vjerovatnoća da su pigmenti razblaženi talkom i drugim sastojcima koji su u prahu. Takođe, jeftinija rumenila imaju tendenciju da ostavljaju “brazde” kada se nanesu.

 

Ajlajner – uložite

Uopšteno, što skuplja olovka to je i mekši vosak koji ulazi u njen sastav i nanošenje je mnogo lakše i jednostavnije.

 

Sjenka – uložite

Ukoliko želite da isprobate popularne sezonske trendove, onda budite ekonomični. U suprotnom, nemojte žaliti da odriješite kesu na kvalitetnije sjenke, jer se one duže i zadržavaju na vašim kapcima. Jednostavno, formula je jača i kvalitetnija.

 

Maskara – štedite

Iznenađenje: ne postoji mnogo razlike između skupih i jeftinih formula. S obzirom na to da se bakterije u pakovanju maskare veoma lako razvijaju i razmnožavaju, trebalo bi da je mijenjate svaka tri mjeseca. Još jedan razlog da kupujete jeftinije verzije.

 

Sjaj za usne – štedite

Nema potrebe da trošite mnogo ukoliko vam je cilj da imate tek nagovještaj boje i malo sjaja na usnama. I, zašto se zavaravati? Pola nanesene količine će “spasti” čim srknete kafu.

 

Karmin – uložite

Ako je riječ o nijansi po kojoj ste prepoznatljivi i koja je postala vaš “zaštitni znak”, nemojte štediti. Kod skupljih karmina tekstura je kremastija, a velika većina sadrži ekstrakte vitamina koji sprečavaju ljuštenje i perutanje usana.

 

Pogledajte i na kojih 7 komada garderobe trebate odriješiti kesu, a na kojih 7 trebate biti stipsa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info