Zbog ovih navika u ishrani izgledate 10 godina starije!

0

Ako je istinita stara izreka: “Ono si što jedeš”, onda konzumiranje određenih namirnica može učiniti da izgledate starije i umornije. Niko ne želi da izgleda starije od svojih godina. Zapravo, kako starimo tako želimo da što duže zadržimo mladalački izgled.

Ukoliko zaista želite da u tome i uspijete, onda što prije iz ishrane izbacite sljedeće namirnice, jer zbog njih možete izgledati i do deset godina starije.

Vještački zaslađivači


Sve što je vještačko nije zdravo. Izbjegavajte sve vještačke zalađivače i proizvode koji ih sadrže. Osim što pomenuti sa sobom nose mnogobrojne potencijalne zdravstvene rizike, oni utiču i na izgled vaše kože i to na loš način – zbog njih izgledate starije nego što jeste.

Konzumiranje reš pečenog mesa


Istraživanja pokazuju da ta “garež” može da sadrži ugljovodonik koji izaziva upalne procese u organizmu, a upalni procesi narušavaju kolagen u koži i ubrzavaju starenje.

Prevelike količine mliječnih proizvoda


Mliječni proizvodi su se promijenili tokom godina. Većina današnjih sadrži razne aditive pa i hormone, a koji mogu uzrokovati razne vrste oboljenja i uticati na preuranjeno starenje. Uvijek birajte one mliječne proizvode koji ne sadrže aditive.

Prevelike količine konzumnog šećera


Većina stručnjaka slaže se da je umjerenost ključ eliminisanja pretjeranih navika, od kojih je jedna i unos prevelikih količina konzumnog šećera. Šećer u umjerenim količinama nekima odgovara, ali nekima je čak i to previše. Istraživanja pokazuju da prevelike količine šećera stvaraju negativne reakcije u organizmu te utiču na razvoj upalnih procesa, podočnjaka i tamnih kolutova ispod očiju.

Pretjeran unos soli


Ova navika povezuje se sa zadržavanjem vode u organizmu, nadutošću, tamnim kolutovima ispod očiju, podočnjacima i mnoštvom drugih stvari koje utiču na to da izgledate starije nego što jeste. Brza hrana i dijetalna gazirana pića samo su neki od prehrambenih izbora koji sadrže više soli nego što vam je potrebno.

Obrađeno meso


Salama, slanina ili kobasice, kao i sve druge mesne prerađevine, sadrže velike količine aditiva i konzervanasa (u najvećem broju slučajeva). Ovi neprirodni sastojci utiču na razvoj upala u organizmu. Osim što utiču na preuranjeno starenje, povezuju se i sa srčanim oboljenjima.

Trans masti


Ove masti (drugi naziv je trans manse kiseline kao i hidrogenizovano biljno ulje) dodatak su jelima koje je proizveo čovjek (one nemaju prirodno porijeklo), a naći ćete ih u skoro svim konditorskim proizvodima, margarinu, prerađenim namirnicama i grickalicama. One se povezuju sa nastankom koronarne bolesti srca, vodećim uzrokom preuranjenog starenja pa i smrti.

Kofein


Svima nam je draga šoljica crne kafe, ali imajte na umu da previše kofeina može imati štetan uticaj na vašu kožu, kosu, nokte i druge dijelove tijela. Kofein “izvlači” hidrataciju iz mjesta na kojima je ona najpotrebnija, a usljed čega izgledate starije.

Alkohol


Da, alkohol. Poput kofeina, alkohol “izvlači” tečnosti iz organizma i izaziva dehidraciju. Ukoliko želite da imate lijepu i mladalačku kožu, konzumirajte ga veoma, veoma umjereno.

Vrijeme da eliminišete loše prehrambene navike je sada. Bolji prehrambeni izbori i širi spektar zdrave hrane zaista je lako pronaći na današnjem tržištu. Birajte mudro; šareno voće i povrće jednako je dobrom zdravlju. Budite mladi iznutra, jer je to jedan od najboljih načina da budete mladi i spolja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info