Umorna od svega: 5 stvari koje vam uzimaju životnu energiju, a da niste ni svjesni toga

0

Amigdala je dio mozga koji je odgovoran za ispoljavanje i doživljavanje emocija, a može se reći da je ona i “centar za uzbunjivanje” našeg organizma. Ipak, ona se ne razvija kako bi išla ukorak sa modernim društvom te ona ne može napraviti razliku između životno opasnih situacija i percipiranih opasnosti koje su tek misli, osjećanja ili uvjerenja koja imamo.

Kao rezultat toga, amigdala može da sabotira vaše zdravlje, a da to i ne znate. To se posebno odnosi na hronični stres, a sljedeće pokretače ovog oboljenja modernog doba treba da izbjegavate.

Pesimističan pogled na svijet


Ako ste osoba kojoj je čaša dopola prazna, vaš prednji mozak komunicira sve vrste strašnih poruka ka amigdali i to na redovnoj osnovi. Misli poput: “Ništa mi ne ide naruku”, “Niko me ne voli”, “Nemam dovoljno novca” i slične stimulišu stresne reakcije u organizmu. Istraživanja pokazuju da optimistične osobe imaju manji rizik od razvoja srčanih oboljenja u odnosu na pesimiste i to za nevjerovatnih 77%.

Glad


Ako osjećate glad, poruka koja se šalje amigdali je da ste u veoma ozbiljnom problemu. Ovo može biti i jedan od razloga zbog kojih ne možete da eliminišete suvišne kilograme (ukoliko ste na režimu ishrane koji podrazumijeva gladovanje).

Nezdravi odnosi


Dok normalni odnosi puni ljubavi, razumijevanja i podrške umiruju amigdalu i zdravi su za cijelo vaše tijelo, bolje je da budete sami nego u društvu ljudi koji ugrožavaju vaš nervni sistem. Kada se osjećate ugroženo u odnosu (bez obzira da li je u pitanju prijateljski, porodični ili ljubavni odnos) – ne samo fizički već i emocionalno – vaš nervni sistem to tumači kao opasnost.

Zabrinutost


Zbog anksioznih misli i nervoze, amigdala postaje pravi centar za uzbunjivanje. Naravno, brige je ponekad nemoguće izbjeći, ali bilo bi dobro da imate na umu da ne brinete oko stvari koje ne možete kontrolisati. Na taj način zabrinutost možete znatno smanjiti, a samim tim i spriječiti nastanak stresa.

Neoproštene zamjerke


Kada gajite netrpeljivost – prema bivšem, prema majci, prema šefu, prema bilo kome – tada dolijevate ulje na vatru, bar kada je u pitanju amigdala. Ona ovakve misli i emocije tumači na isti način kao što tumači osjećaj gladi ili pokušaj bijega od razjarenog lava.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info