5 hormona koji vas izbacuju iz takta svaki mjesec

0

Ako, jednom mjesečno, imate osjećaj da potpuno ludite, ne možete se zaustaviti u prejedanju slatkišima ili se čini kao da morate stalno nešto da jedete (čak i u dva ujutro!) – znate šta? Sasvim se normalni.

Reproduktivni hormoni mogu uticati na menstruaciju, plodnost i seksualni nagon, ali i na vaše mentalno stanje, apetit i spavanje. Sljedeći savjeti mogu vam pomoći da stvari držite pod kontrolom.


Estradiol, najsnažniji tip, priprema matericu za začeće. Stabilni nivoi mogu povećati seksualnu želju i poboljšati imunitet. Estrogen svakoj ćeliji vašeg organizma šalje signal da “rastu”, od grudi do kostiju. Međutim, prevelike količine mogu dovesti do ozbiljnih poteškoća sa PMS-om i plodnosti pa čak i do raka dojke. Premalene količine mogu dovesti do razvoja osteoporoze.

Najbolji način da uspostavite ravnotežu ovog hormona jeste zdrava tjelesna težina. Kod žena koje su previše mršave može doći do ometanja u proizvodnji ovog hormona dok dodatne masne ćelije mogu proizvesti vrstu estrogena koji onemogućuje “rad” estradiola (seksualnog hormona).


On svakog mjeseca stvara oblogu u materici (može se reći i “krevetac za embrion”). Ne dolazi do začeća? Nivo progesterona pada te pokreće menstruaciju. Progesteron ima blago umirujuće dejstvo koje može dovesti do čvrstog sna. Međutim, on može uzrokovati i zadržavanje vode u organizmu, gasove i zatvor.

Budući da je regulacija ovog hormona od ključnog značaja za začeće, mnoge žene koje pokušavaju da začnu koriste razne kreme za koje nije potreban recept. Nemojte to raditi, jer su one beskorisne. Ono što može pomoći u regulaciji ovog hormona je meditacija (čak pet minuta dnevno može biti od velike pomoći).


Ne samo kod muškaraca, androgeni hormoni podržavaju redovnu ovulaciju i libido. Previsok nivo ovog hormona može izazvati nastanak akni, peruti ili tamne dlake na neuobičajenim mjestima. Nedovoljan nivo može uticati na opšti osjećaj blagostanja.

Višak testosterona usko je povezan sa gojaznošću pa je održavanje zdrave tjelesne težine veoma važno. Ukoliko imate manjak ovog hormona u organizmu, obično se preporučuje konzumiranje namirnica bogatih cinkom.


Ovaj hormon proizvodi se u mozgu, a njegov glavni posao je da upravlja oslobađanjem jajnih ćelija i da stimuliše proizvodnju mlijeka kod novonastalih majki. Visok nivo ovog hormona (što se dešava veoma rijetko) može da odagna seksualnu želju i da dovede do simptoma koji su slični simptomima menopauze. Blago povišen nivo može da suzbije ovulaciju.

Postporođajni, normalan nivo može pomoći da se brže riješite suvišnih masnih naslaga koje su se nataložile tokom trudnoće. Da biste ovaj hormon održali na optimalnom nivou, potrebno je da dovoljno spavate (sedam do osam sati tokom noći).


Folikostimulišući hormon (FSH) priprema jajne ćelije za “udarni termin”; luteinizirajući hormon (LH) utiče na njihovo ispuštanje. Idealne količine FSH/LH hormona mogu, takođe, doprinijeti povoljnom nivou progesterona, a skok FSH-a povezuje sa sa problemima sa pamćenjem, nesanicom i nastankom akni.

Kako biste održali ravnotežu ova dva hormona, izbjegavajte alkohol (ukoliko vam je cilj da ostanete u drugom stanju); više od dva pića dnevno mogu imati negativan uticaj na proizvodnju pomenutih hormona.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info