Ko je kriv: 9 otrovnih misli koje mogu uništiti vezu

0

Sa koliko sljedećih stvari vi i vaš partner se borite?

 

  • Zamka “Sve ili ništa”: Vašeg partnera vidite ili da uvijek radi pogrešnu stvar ili da nikada ne radi pravu stvar. (“On uvijek mora da bude u pravu”.)
  • Katastrofalni zaključci: Jedan partner pretjeruje sa negativnim akcijama i manifestacijama koje se odnose na drugog partnera. (“Nije platila ratu kredita i sigurno će nas izbaciti iz stana”.)
  • “Trebalo bi” bomba: Jedan partner pretpostavlja da će drugi zadovoljiti jednu ili više njegovih/njenih potreba – samo zato što bi on/a trebalo da zna šta je potreba. (“Trebalo bi da znaš koliko mrzim svoj posao čak iako svima govorim kako mi je to bila ogromna šansa i sreća.”)
  • Etiketiranje: Nepravedno i negativno etiketiranje partnera i gubljenje njegovih pozitivnih osobina iz vida. (“Tako si lijen/a”.)
  • Igra krivnje: Nepravedno i iracionalno okrivljavanje partnera zbog problema u vezi ili većih problema. (“Moj život je grozan samo zbog tebe”.)
  • Emocionalni kratki spojevi: Nastaju kada jedan partner postane uvjeren da se emocijama njegovog partnera ne može “rukovati”. (“Niko ne može da ga/je urazumi!”)
  • Bujna mašta: U ovom slučaju, dolazi do negativnih zaključaka o partneru, a koji nemaju uporište u realnom svijetu. (“Toliko je zauzet/a u posljednje vrijeme; mora da me vara”.)
  • Kockanje iluzijama: Pokušavanje nadmudrivanja partnera usljed pogrešnih pretpostavki da on/a ima skrivene motive. (“Ponaša se fino prema meni, jer želi da ide na fudbal/sa drugaricama ovog vikenda, iako smo dogovorili da vikend provedemo skupa.”)
  • Propast razočarenja: Dešava se kada se partneri fokusiraju na idealizovana očekivanja od partnera, a koja su ukorijenjena u prošlosti. (“On/a sada samo misli o svom poslu; isti/ista je kao i svi/sve drugi/druge muškarci/žene kojima nikada nije bilo stalo do mene i mojih potreba”.)

Iako sigurno postoje zrnca istine u jezgri pomenutih toksičnih misli, mjera u kojoj ih iskrivljujemo, pretjerujemo i pretjerano se fokusiramo na njih može “isisati” radost i sreću iz veze. Međutim, traženje i zadržavanje na pozitivnim osobinama i ponašanjima vašeg partnera ključ je za prevazilaženje ovih toksičnih misli o njemu.

Srećni, zadovoljni parovi koji se ne “zapetljavaju” u klupku toksičnih misli imaju bolji, realističniji i zdraviji način razmišljanja jedni o drugima. To je način razmišljanja koji omogućava parovima da poboljšaju komunikaciju, riješe probleme i unaprijede njihov ljubavni odnos. Ovaj važni temelj srećne veze, ta neuhvatljiva tajna vašeg uspjeha, može se pronaći ili izgraditi samo na jednom mjestu – u vašem umu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info