3 sastojka paste za zube koje bi trebalo da izbjegavate po svaku cijenu!

0

Ako ste marljivi u pogledu pranja zuba, a što znači da ih perete dva ili više puta dnevno, tada postoji i veoma velika vjerovatnoća da ćete veoma rijetko posjećivati zubara zbog pokvarenih zuba. Međutim, potrebno je da u obzir uzmete pastu za zube koju koristite, jer određene mogu imati prilično štetne sastojke, a da toga niste ni svjesni. Ne, to ne znači da ne treba da koristite pastu za zube već da izbjegavate one koje sadrže sljedeće štetne sastojke.

 

  • Triklosan. Triklosan je antiseptički aditiv koji se ponekad koristi u pastama za zube kako bi se spriječio nastanak i razvoj gingitivisa. Iako je njegovo korištenje dozvoljeno, jer ne postoji dovoljno dokaza da bi se njegova upotreba zabranila, sve češće se pojavljuju slučajevi koji ovaj sastojak stavljaju na “crnu listu”. Naime, on najvjerovatnije ometa rad endokrinih žlijezda (na sličan način na koji to radi bisfenol A). Međutim, to je samo vrh ledenog brijega – određena istraživanja pokazuju da široka upotreba triklosana može doprinijeti otpornosti bakterija na antibiotike.
  • FD&C Plava 1. Ne postoji šansa da je plava boja u pasti za zube prirodnog porijekla. FD&C Plava 1 sintetička je boja koja se dobija iz nafte, a koja se može akumulirati u tijelu tokom vremena. Naučnici nisu u potpunosti sigurni koje zdravstvene rizike pomenuta boja može imati, ali boje za hranu potencijalno se povezuju sa alergijama, ADHD-om i nastankom i razvojem raka. Ono što je sigurno jeste da boja paste ne utiče na njenu efikasnost.
  • Natrijum lauril sulfat (SLS). Ovo je najozloglašeniji sastojak paste za zube. Koja je uopšte njegova funkcija? On je agens za stvaranje pjene, a koji ulazi i u sastav šampona. Međutim, osim što stvara pjenu, on nema nikakvu drugu funkciju. Razlog zbog kojeg je ovaj sastojak tako zloglasan jeste što on utiče na stvaranje bolnih afti u ustima. Istraživanja pokazuju da SLS utiče na njihovo stvaranje, jer iritira meko tkivo u ustima te da i usporava njihovo zarastanje jednom kada se pojave.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info