Sve će to proći: 6 neprolaznih savjeta za mentalnu pribranost tokom teških vremena

0

Teška vremena neminovni su dio života, ali ono što nikada ne treba da dopustimo jeste da nas takva vremena slome, psihički ili emocionalno. Sve se može prebroditi, a kako biste u tome i uspjele, pratite sljedeće savjete.

Nemojte biti prestroge prema sebi


U većini slučajeva ljuti smo na sebe kada se nađemo u bezizlaznoj situaciji. U trenutku kada se nađemo u nezavidnoj poziciji, krivimo sebe što nismo bili dovoljno mudri da je izbjegnemo. Ponekad ego izjeda motivaciju, jer nismo u stanju da prihvatimo lične slabosti.

Rješenje? Smijte se nevolji u lice! Bukvalno. Iznenadićete se koliko to fukncioniše. Kada se ne shvatate previše ozbiljno, na kraju ste u stanju da lakše prihvatite svoje slabosti. Ne možete se smijati? Gledajte komediju ili se družite sa ljudima koji imaju dobar smisao za humor.

Mislite na dobre stvari koje ste uradile


Od svih loših stvari koje su se dogodile, postoje i dobre stvari koje ste uradili, postigli i ostvarili. Sjetite se kada ste posljednji put uradili nešto odlično, a što se može primijeniti i na trenutnu situaciju u kojoj se nalazite.

Vježbajte


Kada “zagusti” onda vježbajte! Vježbanje dokazano pomaže da stres stavite pod kontrolu. Čak iako se ne suočavate sa teškoćama, pokušajte da budete aktivni bar dvadeset minuta dnevno, jer to će korisiti vašem tijelu, umu i duši.

Nemojte brinuti o tome šta drugi pričaju


Zapamtite da je osuđivanje osnovni instinkt opstanka koji su ljudi razvili kako bi procijenili da li se u njihovom okruženju nalaze opasnosti koje mogu uticati na njih. Svi osuđuju i ne treba da vas brine šta drugi pričaju, jer u najvećem broju slučajeva, oni koji osuđuju s manjkom konkretnih informacija ne postaju bolji, jer i njih drugi osuđuju zbog neznanja i zatvorenog uma.

Ne uzrujavajte se oko onoga što ne možete kontrolisati


A najčešće to radite. Međutim, kako bi bilo da sagledate širu sliku i da se fokusirate na stvari koje možete da kotrolišete? Da, mnogo bolje i mnogo mudrije. I, košta manje živaca.

Usporite malo


Psiholozi kažu da je, kada ste pod stresom, najbolje da malo usporite, jer vam to može pomoći da smanjite nivo stresa. Pokušajte, ništa vas ne košta.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info