Kosa: 4 problema čiji uzrok će vas iznenaditi (i kako ih riješiti na prirodan način)

0

Određene promjene na kosi mogu uticati na vaš cjelokupni izgled. Sljedeće četiri su najčešće, a u najvećem broju slučajeva, radi se o nedostatku vitamina i minerala. Evo koji su to problemi i kako da ih riješite konzumirajući pravu hranu.

Prorjeđivanje kose


Ako ste radili pretrage i sve je u redu sa vašom štitnom žlijezdom, hormonima i nemate autoimunih oboljenja, prorjeđivanje kose može biti znak da ne unosite dovoljne količine proteina, cinka ili selena. S obzirom na to da cink podstiče reprodukciju ćelija, rast i zacjeljivanje tkiva, nedovoljne količine ovog minerala u ishrani mogu smanjiti sposobnost vaše kose da raste.

Slično tome, selen funkcioniše kao antioksidant koji poboljšava imunitet i podržava sposobnost tijela da pravilno funkcioniše, uključujući i rast kose.

Šta jesti? Namirnice bogate cinkom uključuju sve što je životinjskog porijekla, kao što su perad, morski plodovi i crveno meso. Jaja i mlijeko sadrže cink, ali u manjim količinama, a orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke odlični su izvori cinka za vegetarijance. Brazilski orah, meso i tunjevina bogati su selenom, ali i proteinima.

Preuranjeno sijedenje kose


Kosa koja preuranjeno sijedi najčešće može biti znak da ne unosite dovoljne količine vitamina B12. S obzirom na to da se zdrava, jaka kosa oslanja na konstanto snabdijevanje krvi i kiseonika, od ključnog je značaja da se održi optimalan nivo vitamina B, jer su suštinski bitni za formiranje hemoglobina.

Ukoliko je nivo B vitamina u organizmu nizak tada je i velika vjerovatnoća da ne dolazi do adekvatne distribucije krvi i kiseonika do kose.

Šta jesti? Namirnice bogate vitaminom B12 su jetra, govedina, jagnjetina, losos, sardine, tunjevina i mliječni proizvodi, kao što su jogurt i mlijeko.

Suva kosa


Najčešći uzroci suve, krte kose su spoljašnji: upotreba alata za stajling koji rade na principu toplote, hemijske farbe, hlor. Međutim, ukoliko se ništa od pomenutog ne odnosi na vas i ako ste zdravi, bilo bi mudro da u ishranu uvrstite masniju hranu.

Ako je vaša kosa suva i krta na dodir, to znači da ona ne dobija potrebnu prirodnu hidrataciju u vidu masti i ulja koja se luče prilikom njenog rasta. Povećajte unos esencijalnih masnih kiselina koje su tijelu potrebne, a koje ono ne može samo da proizvede.

Fokusirajte se na omega-3 masne kiseline koje poboljšavaju cirkulaciju i rast ćelija te pomažu folikulama kose da bolje apsorbuju hranjive materije.

Šta jesti? Probajte da u ishranu uvrstite masne vrste ribe (skuša, losos), orahe, chia sjemenke i sjemenke lana. Pored toga, možete da probate i jedan mali trik: kao masku za kosu koristite ulja poput kokosovog, bademovog i maslinovog. Ulje utrljajte u vlasište te stavite plastičnu kesu. Najbolje je da masku “držite” preko noći.

Perut


Perut – poznat i pod nazivom seboreični dermatitis – stanje je koje najčešće uzrokuju nedostatak cinka i esencijalnih masnih kiselina.

Šta jesti? Pasulj, orasi, sočivo i narandže bogat su izvor cinka dok su lan, bademi, zeleno lisnato povrće, integralne žitarice i jaja veoma bogati izvori esencijalnih masnih kiselina.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info