Mentalno zdravlje: 8 načina da se osjećate bolje još danas

0

Mentalno zdravlje mnogo je više od dijagnoze. To je vaše ukupno psihičko blagostanje – način na koji mislite o sebi i drugima kao i vaša sposobnost da upravljate svojim emocijama i da se suočavate sa svakodnevnim problemima.

I dok briga o mentalnom zdravlju može zahtijevati i stručnu pomoć (ponekad i liječenje) to takođe znači i da treba da preduzmete određene korake kako biste svoje mentalno zdravlje sami poboljšali. Sljedeće promjene mogu se isplatiti u svim aspektima vašeg života. Mogu vam poboljšati raspoloženje te vam mogu pomoći da što više uživate u životu.

Kažite sebi nešto pozitivno


Istraživanja pokazuju da način na koji mislite o sebi može imati snažan uticaj na to kako se osjećate. Kada sebe i svoj život posmatrate u negativnom kontekstu, onda možete gledati i na iskustva koja su vam se desila na taj način. Umjesto toga, uputite sebi riječi koje odražavaju osjećaj samopoštovanja i lične snage.

Na listu papira zapišite nešto na čemu ste zahvalni


Zahvalnost se povezuje sa poboljšanjem dobrobiti i mentalnog zdravlja, kao i sa povećanjem osjećaja sreće. Najbolji način da povećate osjećaj zahvalnosti jeste da vodite dnevnik zahvalnosti ili da svakodnevno pravite listu stvari na kojima ste zahvalni. Sjetite se na čemu ste sve zahvalni, neka vam to ispuni srce i uživajte u tom osjećaju.

Fokusirajte se na jednu stvar (u ovom trenutku)


Biti svjestan sadašnjeg trenutka omogućava vam da eliminišete negativne ili teške emocije iz prethodnih iskustava, a koje su vam bile teret. Počnite tako što ćete usmjeriti pažnju na rutinske aktivnosti, kao što su tuširanje, ručanje ili šetnja kući. Obraćanje pažnje na fizičke podražaje, zvukove, mirise ili ukuse iskustava pomaže vam da se fokusirate. Kada vam um počne “lutati”, jednostavno ga vratite na ono što radite.

Vježbanje


Vaše tijelo oslobađa hormone koji smanjuju nivo stresa i poboljšavaju raspoloženje prije samog vježbanja, kao i nakon njega. Upravo zbog toga vježbanje je snažan prirodni lijek protiv stresa, anksioznosti i depresije. Fizičku aktivnost možete uvesti u svoj svakodnevni raspored i na veoma jednostavne načine. Primjera radi: koristite stepenice umjesto lifta; šetajte umjesto što se vozite.

Da biste imali najviše koristi, neka vam cilj bude da svakodnevno vježbate pola sata, po mogućnosti na otvorenom. Izlaganje sunčevoj svjetlosti vašem tijelu pomaže da proizvede vitamin D koji povećava nivo serotonina u mozgu. Pored toga, vrijeme provedeno u prirodi dokazano smanjuje nivo stresa.

Pojedite dobar obrok


Ono što jedete hrani cijelo tijelo, uključujući i mozak. Ugljeni hidrati (u umjerenim količinama) povećavaju nivo serotonina, hemikalije koja ima umirujuće dejstvo na raspoloženje. Namirnice bogate proteinima povećavaju nivo norepinefrina, dopamina i tirozina koji vam pomažu da razmišljate trezveno. A voće i povrće sadrže hranjive materije koje hrane svaku ćeliju vašeg organizma, uključujući moždane hemikalije koje utiču na regulisanje raspoloženja

. Uvrstite u ishranu omega-3 nezasićene masne kiseline (riba, orasi, sjemenke lana). Istraživanja pokazuju da pomenute hranjive materije mogu poboljšati rapoloženje i vratiti strukturalni integritet moždanih ćelija neophodnih za kognitivne funkcije.

Otvorite se nekome


Spoznaja da ste nekome vrijedni veoma je bitna, jer vam pomaže da razmišljate pozitivije. Pored toga, što više povjerenja imate to se vaše emocionalno blagostanje povećava, jer kako postajete bolji u pronalaženju pozitivnih aspekata u drugim ljudima tako postajete bolji i u prepoznavanju vlastitih.

Uradite nešto za nekog drugog


Biti ljubazan i biti od pomoći, kao i cijenjen zbog toga, odličan je način poboljšanja samopouzdanja. Značenje koje ćete pronaći u pomaganju drugima obogatiće i proširiti vaš život.

Napravite pauzu


U trenucima kada vam sve izgleda kao previše i pretjerano, odmaknite se i radite bilo šta drugo što vam ne izaziva stres, sve dok se ne budete osjećali malo bolje. Ponekad je najbolji način da to postignete jednostavna vježba disanja: zatvorite oči i udahnite duboko deset puta. Za svaki udisaj i izdisaj brojte do četiri. Ovo čini čuda skoro odmah.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info