5 stvari koje svaka žena treba znati o infekciji mokraćnih kanala

0

Postoje veoma velike šanse da ste iskusile bolne simptome infekcije mokraćnih kanala: konstantna potreba za mokrenjem i bolno peckanje prilikom mokrenja. Infekcija mokraćnih kanala jedna je od najčešćih infekcija, a istraživanja pokazuju da je imaju milioni žena širom svijeta na godišnjem nivou. Infekcija najčešće nastaje kada bakterije dospiju u mokraćovod – “cijev” putem koje se urin izbacuje iz organizma.

Infekcija se može pojaviti na bilo kojem dijelu mokraćnog sistema: bubrezima, mokraćnim kanalima ili bešici. Većinu vremena, bakterije se bez problema izbacuju iz organizma putem mokraće. Međutim, ponekad se bakterije zadržavaju i rastu. Iako većina žena uoči simptome usljed bola koji se javlja tokom mokrenja, neke žene mogu osjetiti samo tupi bol u predjelu karlice ili mogu dobiti groznicu.

Bez obzira da li je nikada niste imale ili ste je imale već nekoliko puta, sljedeće činjenice je potrebno da znate o ovoj čestoj infekciji.

Peckanje


Ukoliko osjećate peckanje, nemojte čekati – obratite se doktoru kako biste spriječili širenje infekcije na druge dijelove mokraćnog sistema, kao što su bubrezi. Iako postoje lijekovi za koje nije potreban recept, a koji vam mogu pomoći da se osjećate bolje, jedino antibiotici mogu izliječiti aktivnu infekciju. Iako infekcije mokraćnih kanala zahtijevaju brzo liječenje, ovo je posebno važno kod žena koje su u drugom stanju. Ako se ne liječe, čak i u ranim fazama, infekcije mogu dovesti do preuranjenog poroda.

Antibiotici


Dobre vijesti su da, kada počnete koristiti antibiotike, počećete da se osjećate mnogo bolje. Ipak, loša je vijest da će vam bolje biti tek dva do tri dana nakon početka korištenja antibiotika. Kako možete ublažiti bol dok čekate da antibiotici odrade svoju “magiju” ili dok čekate da vidite doktora? Najbolje je da pijete dosta vode. Jeste, to će uticati na češće mokrenje, ali i na pomijeranje bakterija iz sistema. Pored toga, voda će “razblažiti” urin, a samim tim i ublažiti bol.

Ni prva ni posljednja


Tužno, ali istinito: prva infekcija mokraćnih kanala najvjerovatnije nije i posljednja koju ćete imati. Ona se ponovo javlja iz više razloga, a od kojih najčešće: ukoliko ne završite terapiju antibioticima do kraja to omogućava bakterijama da se ponovo razmnožavaju i uzrokuju infekciju. Upravo zbog toga je veoma važno da terapiju završite do kraja, čak iako se osjećate kao da to nije potrebno. Takođe, žene su podložnije infekcijama mokraćnih kanala od muškaraca, jer imaju kraće mokraćne kanale u odnosu na muškarce, a to bakterijama omogućava da lakše dospiju u urinarni trakt i do bešike.

Zaštita


Spermicidi, kondomi i dijafragme često su najbolji vidovi zaštite od neželjene trudnoće. Loša strana? Oni, takođe, mogu iritirati kožu oko vagine i mokraćovoda čime se olakšava “napad” bakterija. Pored toga, dijafragma može smanjiti protok urina što otežava potpuno pražnjenje bešike, a čime se stvara pogodna sredina za razmnožavanje bakterija. Ukoliko se infekcija “vratila”, posavjetujte se sa doktorom o drugim vidovima kontracepcije.

Brusnice


Sigurno ste čuli priče da su brusnice, posebno čaj od njih, veoma dobre za zdravlje mokraćnih kanala. Iako ne može izliječiti infekciju, čaj od brusnice svakako je dobar za održavanje zdravlja urinarnog trakta. Stručnjaci vjeruju da upravo ovaj čaj onemogućuje pridržavanje bakterija za zid mokraćne bešike.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info