Jedna jedina stvar bez koje nijedna veza ne uspijeva…

0

Šta je temelj? To je teren na kojem gradimo. Očigledno, ukoliko želimo da sagradimo nešto što može izdržati nalete vjetra i nevremena, najbolje je početi sa čvrstim temeljom.

A, šta je temelj svake veze? To je veza koju imate sa samima sobom. Ako je vaš unutrašnji temelj nestabilan, a što podrazumijeva nesigurnost i lični koncept koji je negativan, onda će i veze koje gradite na njemu takođe biti nestabilne. Međutim, ukoliko imate čvrst stav prema sebi, onda je i mnogo manja vjerovatnoća da se “srušite” kada stvari ne idu onako kako ste planirali. A neće uvijek sve ići po planu.

Kada ste nesigurni, pokušavate da kontrolišete okolnosti koje vas okružuju. Nažalost, u tome ne uspijevate. Zašto? Zato što je nemoguće kontrolisati stvari koje postoje izvan vas. Međutim, postoji i drugi način: uđite duboko u svoju dušu i osjećanja kako biste pronašli svoju snagu. To je mjesto gdje leži pravi smisao vaše snage. Ali, kako da to uradite? Jednostavno (ali nije baš uvijek lako): spoznajte sebe. Kada se to kaže, ne misli se da je potrebno znati kako provodite slobodno vrijeme (mada je i to bitno) već da spoznate suštinu svojih emocija.

Veoma je bitno da spoznate da ste dobri (jer to zaista i jeste). Da ste veoma važni. Da vrijedite. Da ste vi ljubav i da se ona nalazi u svakoj pori vašeg bića.
Kada spoznate i poznajete sebe na veoma dubokom nivou tada i shvatate da ste mnogo bolji, veći i snažniji nego što to sebi pripisujete. Mnoge žene se identifikuju sa njihovim ranama i manama. “Loša sam u vezama”. “Ne znam upravljati novcem”. Ili, još gore: “Nisam baš toliko inteligentna” ili “Nisam dovoljno privlačna”.

Te stvari nisu istina o vama. Čak ni blizu istine. To su priče vašeg ega – vašeg ograničavajućeg koncepta. Ali, one ne definišu pravu vas. Ukoliko identifikujete lični ograničavajući koncept onda ćete se, prirodno, pokušati okrenuti drugim ljudima kako biste osjetili da vrijedite. Opet, svaki puta kada zavisite od nečeg spoljašnjeg, a s ciljem osiguravanja višeg nivoa samopouzdanja i sigurnosti, tada možete imati problem. Jer, sve oko vas se kreće i može biti prilično nestabilno. To je priroda života.

Znajte da postoji istina koja je iznad svih tih priča. To je istina vaše duše. Jer, u dubini duše, uvijek znate da ste dobra osoba, bez obzira na ono šta vam drugi kažu. Da li pravite greške? Naravno. Ali, ispod tih grešaka nalazi se želja da sljedeći put budete bolji; da dopustite najboljoj verziji sebe da sija i zrači tu divnu svjetlost.

U životu će vam se uvijek dešavati stvari koje će vas potresti na neki način. Neki ljudi će vas pokušati ubijediti kako niste dobri. Nemojte ih slušati!

Izgradite svoj unutrašnji temelj. Spoznajte ko ste i nemojte to nikada zaboraviti.

Vi niste ništa manje do veličanstveni. Pronađite taj unutrašnji izvor ljubavi i čvrsto ga držite; on će vam pomoći da uvijek budete stabilni čak i kada dođu najteža vremena.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info