Imate kvržicu ispod pazuha? Evo šta trebate znati

0

Ispod pazuha vam se pojavila bolna kvržica? O čemu se radi? Da li je potrebno da se odmah obratite doktoru?

Prije svega, pogledajte kako kvržica izgleda. Da li je crvena, upaljena i ispunjena gnojem? Ako je to slučaj, najvjerovatnije je riječ o urasloj dlaki ili inficiranoj folikuli (koja u najvećem broju slučajeva nastaje usljed brijanja i korištenja antiperspirant dezodoransa). Izbjegavajte brijanje i nanošenje dezodoransa na bolno područje, isperite blagim sapunom i stavljajte toplu oblogu par puta dnevno par dana i kvržica bi trebala nestati.

Druga mogućnost: imate lipom. To je čvor masnog tkiva koji obično raste na mjestima kao što su ramena, vrat i ispod pazuha. Iako se lipom može razviti bilo kada, najčešće se javlja kod odraslih (i žena i muškaraca) od četrdesete do šezdesete godine života. Lipom je gotovo uvijek bezopasan i bezbolan. Međutim, on može izazvati bol ukoliko leži na nervu. Ako vam smeta, doktor ga može ukloniti tako što se, u najvećem broju slučajeva, napravi mali rez i tkivo se odstrani.


Ili, možda imate natečen limfni čvor. Limfni čvorovi pretežno se nalaze u vratu, preponama i ispod pazuha, a ponašaju se poput filtera koji hvataju u zamku “uljeze” u vašem tijelu (primjera radi, bakterije i ćelije raka). Oni mogu postati uvećani i bolni kada imate infekcije, kao što su upala grla i mononukleoza. Otok i neprijatnost obično prestaju kada se infekcija povuče.

Neke žene imaju manje količine tkiva dojke u blizini pazuha pa, ako osjećate bol neposredno prije mjesečnice, to može biti zbog iste hormonalne promjene koja uzrokuje nastanak osjetljivosti na grudima tokom ciklusa.

Ukoliko kvržica ne nestane u roku od par sedmica ili ako se znatno uveća ili ako vam se čini da se bol pogoršava, tada može biti riječ o cisti, infekciji grudi ili (veoma rijetko) tumoru. Obratite se doktoru kako biste provjerili o čemu je riječ.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info