7 komada garderobe na koje treba da odriješite kesu (i 7 na kojima treba da budete stipsa)

0

Nemojte nikada pasti u zamku pretjeranog trošenja na komade garderobe koje nećete nositi tako često. Donosimo sedam komada garderobe u koje zaista treba da investirate, ali i sedam kod čije kupovine slobodno možete biti štedljivije.

Majica kratkih rukava – štedite


Jeste da ćete ih nositi mnogo puta, ali zaista se ne isplati izdvajati basnoslovne sume novca na njih. Zašto? Zato što ih često nosite i perete, a one se zbog toga habaju. Prevedeno: imaju veoma kratak životni vijek. Dakle, komad garderobe na kojem uvijek trebate štediti.

Farmerice – uložite


Visoko kvalitetan teksas može biti skoro pa neuništiv, posebno kada se uzme u obzir da farmerice ne perete nakon svakog nošenja. Nemojte biti previše štedljivi prilikom kupovine farmerica, a posebno ako je riječ o klasičnim modelima (oni su uvijek in).

Čarape – štedite


Bez obzira na njihov kvalitet i bez obzira na to koliko su skupe, čarape morate mijenjati skoro pa svakodnevno, jer postoji i više nego velika vjerovatnoća da će se one pocijepati skoro nakon jednog nošenja (e, ako su vam jedne te iste izdržale više od pet nošenja, imate duboki naklon od nas!). Uvijek je bolje kupovati jeftinije nego izdvojiti trideset i više novčanih jedinica na jedne skupe.

Brushalter – uložite


S obzirom na to da je brushalter, bukvalno, temelj svake odjevne kombinacije, on je svakako dobra investicija, ali i neophodna (posebno kada je riječ o damama sa većim poprsjem). Najbolje je da birate boju kože (brushalter jedva da će se primijeiti ispod odjeće bijele boje).

Crne pantalone – uložite


Ukoliko vodite pravilnu brigu o njima, klasične crne pantalone mogu trajati prilično dugo. Odlične su u svim prilikama, bilo da ih kombinujete sa bijelom košuljom kako biste postigli klasični poslovni look ili sa svilenom bluzom za formalnije prilike.

Blejzer – uložite


Ovaj komad garderobe ne da će samo poboljšati svaku kombinaciju već je i oblast kod koje je kvalitet odmah vidljiv. Posebno se preporučuje da obratite pažnju prilikom kupovine crnog blejzera, jer ga možete kombinovati sa svim drugim komadima garderobe – od suknje preko haljine do farmerica.

Trendovi – štedite


I sami znate da je glavna karakteristika trendova da su oni prolazni. Traju jednu, maksimalno dvije sezone, a onda na scenu stupa novi trend. Ukoliko se pokaže da se neki trend zadržava nekoliko sezona (recimo: čizme preko koljena), sami ćete odlučiti da li je to vrijedno ulaganja više novca.

Odjeća za teretanu – štedite


Nikada, ali nikada, nemojte davati basnoslovne sume novca za odjeću u kojoj vježbate (osim kada je riječ o patikama, ali i tu možete biti štedljivi: važna je njihova udobnost i funkcionalnost, a ne “marka”). U teretanu idete da biste vježbali i to nije nikakva svečana prilika koja iziskuje modernu, elegantnu odjeću.

Haljina za posao i dnevne varijante – štedite


Iako nije loša ideja da imate nekoliko omiljenih haljina u klasičnim bojama na koje ste potrošili malo više novca, a za koje znate da ćete ih nositi više sezona, postoji toliko pristupačnijih opcija za koje će vam biti drago da ste ih dodali u garderobu.

Kostim – uložite


Poput blejzera, kostim je dio garderobe čiji je kvalitet odmah vidljiv i isplativ. Izbjegavajte trendove i pridržavajte se provjerenih, čvrstih materijala i klasičnih modela (ravne pantalone ili suknja olovka kroja).

Obuća za posao – uložite


S obzirom na to da ćete ih nositi (skoro pa) svakodnevno, zaista je dobra ideja da malo više novca uložite u udobnu obuću koju nosite na posao. Kada je riječ o bojama i modelima, najbolje je da uvijek “pri ruci” imate klasične salonke u crnoj boji i u nijansi boje kože.

Večernja odjeća – štedite


Bez obzira da li je u pitanju haljina za formalne prilike, impresivna torba ili fensi cipele, sve su to komadi koje najvjerovatnije nećete nositi često pa nemojte previše novca ulagati u ovu kategoriju. Lijepe, jeftinije opcije lako je naći u mnogobrojim radnjama (Zara ili H&M, primjera radi).

Zimski kaputi – uložite


Investiranje u kvalitetnije zimske komade garderobe mudar je izbor, jer će vam oni pomoći da vam bude dovoljno toplo i ugodno tokom hladnih dana, a možete ih nositi i više sezona. Klasični modeli kaputa definitivno su najisplativiji, jer nikada nisu staromodni.

Nakit – štedite


Za fini nakit postoje i vrijeme i mjesto, ali za svakodnevne kombinacije, bižuterija je najbolja opcija. Od zanimljivih ogrlica do narukvica i naušnica, nakit je zadnja nit koja povezuje vašu odjevnu kombinaciju, a možete pronaći iznenađujuće privlačne i kvalitetne komade za iznenađujuće malo novca.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info