9 znakova da vam nesigurnost uništava život

0

Da li postoje dani kada vam je neudobno u sopstvenoj koži i kada niste zadovoljni načinom na koji komunicirate sa svijetom koji vas okružuje? Kada ne ispoljavate ljubav prema sebi, često ćete kontinuirano (obično nesvjesno) raditi stvari koje vas sabotiraju, a koje vas istovremeno sprečavaju da budete istinski srećni i da osjetite ljubav koju zaslužujete. Nećete povrijediti samo sebe već i one oko vas.

Nepoštovanje prema sebi i nemogućnost da se volite i cijenite ne uzima danak samo na jednom životnom području već na svima – poslovnom, ljubavnom pa čak može da utiče i na vaše zdravlje. Sljedeći znakovi pokazuju da ste nesigurni u sebe i da vam to, praktično, narušava život.

  • Volite da udovoljavate drugima. Kako biste osjetili sopstvenu vrijednost, radite sve da biste usrećili druge. Nedostatak unutrašnje ljubavi pretvara se u potrebu za stalnim odobravanjem i uvažavanjem od strane drugih. Ne možete ni zamisliti da je neko nezadovoljan vama ili da vas neko odbija, na bilo koji način.
  • Teško vam je da drugima kažete: “Ne”. Vi ne samo da želite da svi oko vas budu srećni već imate potrebu da se uvijek slažete sa svima. U svemu. Pomažete i uvijek ste tu za ljude do kojih vam je stalo. Ne, to nije toliko loše, ali pazite – ako to uvijek radite, vaš život regulišu potrebe i prioriteti drugih ljudi, a ne vaše sopstvene.
  • Poredite se sa drugima u svakoj prilici. Čak iako razgovor nije o vama, u mislima ćete nekoga odmah porediti sa sobom. I, što je najgore, koliko god ti ljudi bilo “lošiji” od vas (u bilo kojem pogledu), dolazite do zaključka da su oni mnogo bolji. Da odskaču od vas bar 50%, ako ne i više.
  • Mislite da je vaš život greška. Znate se zapitati zašto ste se uopšte rodili i šta dobro radite na ovom svijetu.

  • Ne vjerujete da možete uraditi bilo šta ispravno. Fokusirate se samo na sopstvene greške, mane i nedostatke. Zamišljate najgori mogući ishod u svakoj situaciji i uvijek mislite da ćete nešto zabrljati.
  • Mrzite svoje tijelo. Često ne želite da vas bilo ko vidi, jer se bojite šta će neko misliti o vašem tijelu. Postoje dani kada vam je teško čak i da se pogledate u ogledalo.
  • Stidite se sebe. Upravo iz tog razloga pokušavate da što manje razmišljate o sebi. Redovno imate želju da se sakrijete od svih pa i od sebe.
  • Ne vjerujete da se dopadate drugim ljudima. Vaša osnovna misao je da drugima nije stalo do vas.
  • Privlače vas druge osobe koje ne vole sebe. Birate veze u kojima partner ima problem sličan vašem.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info