Najefikasniji prirodni lijek: Godži bobice za mladoliku i elastičnu kožu

0

Priroda nas nikada neće prestati fascinirati! Zaista, ona je na veoma mudar način smjestila najhranjivije i najzdravije sastojke u jednu malu crvenu bobicu, koji znamo pod nazivom godži. Čuvena bobica vodi porijeklo iz Azije, a u kojoj se već vijekovima koristi u razne medicinske svrhe. Svjetski zdravstveni stručnjaci godži bobice zovu i “super namirnicom”, jer sadrže mnogobrojne hranjive materije i sastojke kojima se rijetko koja druga namirnica može pohvaliti.

Najveća korist godži bobica svakako je njihov anti-age potencijal. Ovo su neki od razloga za koje su naučnici otkrili da je ovo voće važno za održavanje mladolike i zdrave kože.

 

  • Minerali. Godži bobice sadrže 11 od 22 esencijalna prirodna minerala u tragovima, uključujući kalcijum, kalijum, željezo, cink i selen. Iako svaki obavlja različite funkcije u koži, svi oni pomažu u odbrani od štetnih efekata slobodnih radikala, a mnogi od njih podstiču proizvodnju kolagena i elastina, pomažući koži da ostane zategnuta i fleksibilna. Pored toga, većina minerala koje godži bobice sadrže od suštinskog su značaja za sposobnost kože da se regeneriše i iscijeli.
  • Amino-kiseline. One su, u svojoj suštini, peptidi koji pomažu u popunjavanju sitnih bora, pomažu koži da bude glatka te poboljšavaju sam ten i boju kože. Pored toga, one pomažu i u poboljšanju hidratacije kože. Najbolje od svega: ne izazivaju iritaciju.
  • Vitamin C. Godži bobice sadrže visok nivo vitamina C koji je, između ostalog, poznat i po tome što poboljšava proizvodnju kolagena, ubrzava zarastanje rana i štiti kožu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Pomenuti vitamin pomaže i u izbjeljivanju staračkih pjega i mrlja nastalih usljed štetnog djelovanja sunca.
  • Karotenoidi. To su flavonoidi poput beta-karotena, zeoksantina, luteina, likopena, kritoksantina i ksantofila. Oni kožu štite od oštećenja izazvanih štetnim dejstvom sunca, a poznati su i po tome što pomažu koži da održi svoj prirodni, zdravi sjaj.
  • Polisaharidi. Ove komponente imaju antioksidativna svojstva i pomažu koži da zadrži i poveća hidrataciju. Poznati i pod nazivom “sastojci za regeneraciju kože”, oni pomažu u smanjenju upala i štite elastičnost kože.

Kada se sva navedena svojstva spoje, dobijate snažan anti-age sastojak koji djeluje na više različitih nivoa. Većina sintetičkih i hemijskih sastojaka pomažu najčešće samo kod jedne stvari (maksimalno dvije). S druge strane, Godži bobice su prirodne i pružaju nekoliko koristi odjednom, a s obzirom na to da se nalaze u svom prirodnom obliku, imaju tendenciju da bolje i efikasnije reaguju s vašom kožom dajući brže i trajnije rezultate.

Kako nabaviti godži bobice?

Godži bobice možete kupiti u većini prodavnica zdrave hrane ili naručiti organsku kozmetičku kremu od godži bobica, a koja ima sva opisana anti-aging svojstva. U oba slučaja nećete biti razočarani rezultatima, jer sastojci u ovoj biljci pomažu vašoj koži da ostane zdrava, mladolika i zategnuta.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info