5 groznih stvari koje se vašem tijelu mogu dogoditi u teretani

0

Ukoliko želite da dođete u formu, zategnete kritične tačke na tijelu ili, generalno, želite da vježbate kako biste se dobro osjećale i izgledale, velike su šanse da posjećujete teretanu.

Ipak, imajte na umu da teretana može biti i izvor zaraze. Ne, to ne znači da trebate prestati da je posjećujete već da povedete računa o sljedećim stvarima.

Atletsko stopalo i gljivice na noktima


Gljivice se najčešće nalaze u teretani te ih je veoma lako “pokupiti”, ukoliko hodate bosi u svlačionici ili u tušu. To može dovesti do nastanka bijele, ljuspičaste kože na stopalima i žutih zadebljanja na noktima (koja se prilično teško liječe).

Virusi prehlade i gripe


Istraživanja pokazuju da virusi prehlade i gripe mogu preživjeti na koži do tri sata, a na površinama čak i do četiri. To znači da sprave u teretani mogu biti pravi izvori prehlade i gripe. Kako biste smanjili rizik, obavezno brišite dijelove sprava koje dodirujete rukama, izbjegavajte dodirivanje nosa i usta prilikom vježbanja i obavezno perite ruke odmah nakon završetka vježbanja.

Stafilokokus aureus


Ovo je bakterija koja živi na koži i u nosu. Ona se može prenijeti na opremu u teretani ukoliko osoba obriše nos te dodiruje sprave ili ako je ima na svojoj koži. Ako nakon toga neko ko ima napuknuća na koži koristi sprave (koje nisu dobro izbrisane), stafilokoka može izazvati osip, otok, temperaturu i groznicu.

Humani papiloma virus (HPV)


Humani papiloma virus je porodica virusa koja može izazvati nastanak plantarnih bradavica. Može se prenijeti direktnim kontaktom, s kože na kožu ili ukoliko hodate bosi u svlačionici i oko tuševa.

Streptokoke


Ove bakterije su izuzetno zarazne, a mogu se prenijeti kroz kontakt kožom, putem kapljica u vazduhu i dodirivanjem površina poput sprava za vježbanje. Pored izazivanja upale grla, ove bakterije mogu dovesti i do nastanka infekcije kože i žuljeva.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info