7 stvari koje će se desiti kada jedete banane sa tamnim tačkicama

0

Banane su veoma zdrava vrsta voća i skoro pa ne postoji osoba koja ih ne voli. One su veoma ukusne i idealne za užinu. Međutim, mnogi od nas izbjegavaju banane koje su “istačkane”. Takve banane su prezrele i nije rijedak slučaj da završe u korpi za smeće.

Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da upravo takve banane imaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Donosimo neke od najboljih.

Dodatna zaštita protiv raka


Istraživanja pokazuju da istačkane banane sadrže jedinjenje koje se zove faktor nekroze tumora, a koje uništava kancerogene tumore. Dakle, konzumiranje ovakvih banana može pomoći u prevenciji raka.

Liječenje žgaravice


Banane su odlični prirodni antacidi koji pomažu u borbi protiv loše probave. Lako se probavljaju te ne doprinose nastanku stomačnih tegoba. Zapravo, one mogu olakšati stomačne tegobe. Dakle, umjesto da uzimate lijekove protiv loše probave i žgaravice, pojedite istačkanu bananu, jer vam ona može ponuditi trenutno olakšanje.

Regulisanje krvnog pritiska


Da biste održali krvni pritisak na optimalnom nivou, potrebno je da u krvi imate dovoljne količine kalijuma, a njega možete unositi u organizam konzumiranjem istačkanih banana. One su veoma bogat izvor kalijuma i sadrže neznatne količine natrijuma.

Olakšanje depresije


Banane sadrže aminokiselinu triptofan. Vaše tijelo ovu aminikiselinu koristi u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji je blisko povezan sa stanjem uma, kao i sa spavanjem. Banane vam mogu pomoći da postignete osjećaj smirenosti, kao i da brže i lakše zaspite.

Poboljašanje probave


Činjenica da banane pomažu kod konstipacije opšte je poznata. To se prvenstveno dešava zbog visokog sadržaja vlakana koje one sadrže. Sledeći put kada budete imali problema sa probavom, pojedite bananu, jer vam ona može pomoći da olakšate stvari.

Povećanje energije


Banane imaju visoku kalorijsku vrijednost, što ih čini odličnim izvorom energije. Sledeći put, kada vam je potrebno da podignete nivo energije nakon napornog treninga, pojedite bananu. Kalijum koji banane sadrže sprečava nastanak grčeva u mišićima, a ostali minerali koje one sadrže pomoći će vam da budete fizički izdržljiviji.

Olakšanje menstrualnih bolova


Kalijum koji se nalazi u istačkanim bananama pomaže da se olakšaju grčevi koji nastaju tokom menstrualnog ciklusa. Pored toga, banane su i bogat izvor vitamina B6 koji pomaže da se smanje nadutost i zadržavanje vode u organizmu tokom menstruacije.

Banane su odličan dodatak vašoj ishrani. Jedite ih kad se na njima tek počnu pojavljivati crne tačke – nemojte čekati da postanu potpuno crne (u tom stadijumu smanjen je nivo antioksidanata i drugih hranjivih materija). Savršeno zrele (i blago istačkane) banane lako se probavljaju i imaju mnogobrojne zdravstvene koristi.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info